PRZESŁANE Urodzinowy tort orzechowy Ani


Kilka dni temu babcia Stenia obchodziła swoje 79-te urodziny – pisze Ania Krotoschak. Była to wyjątkowa okazja, dlatego postanowiłam upiec dla niej tort. Wybór padł na tort orzechowy z masą kajmakową. Biszkopt na ten tort zawsze się udaje, jest wilgotny, a masa wychodzi aksamitnie gładka. Całość nie jest zbyt słodka, co dodatkowo cenię sobie w przypadku tego tortu. Dodatkowo można złamać jego smak poprzez posmarowanie blatów konfiturą np. z czarnej porzeczki. Ja tym razem podarowałam sobie tę kombinację i pozostałam przy smaku orzechów włoskich.

tort 1_m

Biszkopt orzechowy:

8 jajek
1 szk mąki tortowej
150g cukru
150g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt. Następnie dodawać po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodać mąkę połączoną z orzechami i wymieszać drewnianą łyżką.

Tortownicę o średnicy 24cm natłuścić, wysypać kaszą manną, wlać do niej ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 stopni ok 30 min. Przed wyjęciem ciasto sprawdzić drewnianym patyczkiem – musi być suchy po nakłuciu ciasta. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 50 cm upuścić równo na podłogę lub blat. Odstawić do wyłączonego i uchylonego piekarnika na 15min. Po tym czasie wyjąć, wystudzić, a następnie wyjąć z formy. Biszkopt przekroić równo na trzy blaty.

Poncz:

2/3 szk wody
1 laska wanilii
1/3 szk cukru
25-50 ml spirytusu
2-3 łyżki rumu

Wodę zagotować razem z cukrem, ziarenkami wanilii i laską. Gotować 2 minuty. Przestudzić. Wyjąć laskę wanilii, dodać spirytus i rum. Wymieszać.

Krem:

500g serka mascarpone
200-300 ml śmietanki 30%
200 g masy kajmakowej o smaku orzechowym
2 śmietan – fixy (opcjonalnie)

Kajmak – słodka masa dodawana do deserów i innych produktów spożywczych. Masa ta powstaje podczas gotowania mleka z cukrem w różnych proporcjach (często z dodatkiem kawy, czekolady, ciemnego kakao oraz innych dodatków) do zgęstnienia; następnie ucierana jest z masłem, a czasami również ze śmietanką i żółtkiem. Drugim (mniej wymagającym) sposobem wytworzenia kajmaku jest gotowanie lub podgrzewanie w piekarniku przez 2-3 godziny puszki ze słodzonym mlekiem skondensowanym. Masa uzyskana tą drogą jest czasem nazywana masą kajmakową, bądź za pomocą hiszpańskiego określenia, przyjętego również w języku angielskim – dulce de leche.Obecnie w sklepach można kupić także gotową masę w puszkach.
W obydwu przypadkach duże znaczenie ma odpowiedni czas gotowania. Kajmak gotowany zbyt długo, staje się kruchy i zyskuje posmak spalonego karmelu. W przypadku drugiego sposobu, zbyt długie podgrzewanie sprawia, że masa ma galaretowatą konsystencję, co utrudnia jej wykorzystanie np. do pokrycia ciasta. Podgrzewając puszkę w piekarniku, należy ją zanurzyć w naczyniu z wodą, aby przegrzanie nie doprowadziło do jej eksplozji. Opis na podstawie WIKIPEDIA

tort 2m

Śmietankę ubić na sztywno (ewentualnie dodać śmietan – fixy). Serek mascarpone lekko zmiksować, dodać masę kajmakową i zmiksować raz jeszcze. Dodać śmietankę i delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować na wolnych obrotach. Masę lekko schłodzić.

Blaty naponczować, masę podzielić na trzy części. Pierwszą częścią posmarować pierwszy blat. Położyć drugi i posmarować go drugą częścią masy. Nałożyć trzeci blat i cały tort posmarować pozostałą masą. Tort można obsypać posiekanymi orzechami lub można przygotować nieco więcej masy i wykorzystać ją do dekoracji. Tort najlepiej smakuje następnego dnia dlatego warto przygotować go dzień wcześniej.

Fot. J. Podolski i Ania Krotoschak

INNE PRZEPISY SMAKOSZY:

Gratin ziemniaczano-cukiniowy Agnieszki

Orkisz z chipsami według Agnieszki

Stir-fry Ani czyli szybko, zdrowo i smacznie

Kaczka Ani klasycznie podana

Cynamonki Agnieszki

Andżelika proponuje Przysmak Króla Juliana

Rolada z łososia Ani – pyszna spraw

Pierniki z mąki gryczanej i orkiszowej Agnieszki

Zapraszamy na BLOG

 

Dodaj komentarz