Po pierniczkach Pani Agnieszki, swoją potrawę nadesłała nam Pani Anna Krotoschak, która uwielbia gotować, ale także jest prawdziwym smakoszem. Aktywnie uczestniczy w imprezach kulinarnych, a także lubi wraz z rodziną wyjścia do poznańskich restauracji.
W mailu do nas Pani Ania napisała: – Zatęskniłam za smakiem łososia. Dziś postanowiłam go przygotować w nieco innej niż zazwyczaj odsłonie, w postaci rolady zawiniętej w szynkę szwarcwaldzką z aromatycznym ryżowym nadzieniem. Ryż wstępie podsmażyłam na maśle z cebulką po czym ugotowałam w bulionie warzywnym. Dodałam posiekany szczypiorek, pietruszkę, sok i skórkę z cytryny, płatki chili, pieprz i kurkumę. Filet łososia przekroiłam w poprzek tak, by otrzymać dwa płaty. Ryż ułożyłam ciasno na jednym z nich, drugim całość przykryłam. Zawinęłam w szynkę szwarcwaldzką i upiekłam w piekarniku. Podałam z sałatką z sałaty rzymskiej i rukoli z pomarańczami, orzechami włoskimi i sosem balsamicznym. Było pysznie :)
Patrząc na zdjęcia nie ma wątpliwości, że była to pyszna uczta. W swoim przepisie Pani Ania wykorzystała kurkumę. Czy znacie tę przyprawę?
Kurkuma – Nazywana jest również szafranem indyjskim. Marco Polo zanotował w czasie swojej podróży do Chin, że uzyskiwana z kłączy przyprawa „barwą przypomina szafran i chociaż faktycznie zupełnie doń niepodobna, nadaje się równie dobrze do praktycznego zastosowania”. Z rośliny tej uzyskuje się przyprawę i żółty barwnik zwany kurkuminą. Suszone kłącza Kurkumy mają przyjemny aromat oraz korzenny, lekko gorzki smak. Mieloną Kurkumę stosuje się do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie. Przyprawia się nią sosy, potrawy z drobiu, zupy kremowe i omlety. Dobrze komponuje się z daniami z fasoli i soi. Szczypta Kurkumy dodana do ciasta drożdżowego lub biszkoptowego, nada mu pięknego, żółtego koloru. Ceniona za swoje właściwości także w lecznictwie i kosmetyce. O tym można przeczytać TUTAJ
Fot. Anna Krotoschak
Czekamy na Wasze przepisy, wspomnienia kulinarne, porady, zapiski ze smacznych podróży, recenzje z ciekawych miejsc oraz zdjęcia. Przesyłajcie na adres: j.podolski@naszglospoznanski.pl
INNE PRZEPISY SMAKOSZY:
NADESŁANE Pierniki z mąki gryczanej i orkiszowej Agnieszki
Wszystko juz kupilismy . Jutro robimy tego lososia . Ale zona kurkumy nie lubi , bo aromat zamocny .
Naprawdę wygląda apetycznie, aż czuć smak przez łącza.
Gratuluje pomysłu i wykonania.
Pozdrawiam i życzę nowych doświadczeń kulinarnych.
Krychu.
Zapraszamy do współpracy. Czekamy na oryginalne przepisy powstające nie tylko w kuchniach najlepszych szefów z Poznania, ale także w domach.
Mogę jeszcze dodać, że rolada była pieczona przez 40 minut w temperaturze 190’C. Tym, który wypróbują, życzę smacznego :)