Tym razem Pani Agnieszka Sawicka-Moczulska przysłała przepis na niezawodny i delikatny dodatek do dań mięsnych – gratin ziemniaczano-cukiniowy. Łatwy i jak zapewnia zawsze wychodzi.
Gratin to szeroko rozpowszechniona technika kulinarne w przygotowywaniu żywności. Składniki dania są zwieńczone rumianą skorupką, uzyskiwanej dzięki użyciu bułki tartej, startego sera, jaj i / lub masła. Zapiekanka pochodzi z kuchni francuskiej i jest zwykle przygotowany w płytkim naczyniu z żaroodpornym. Gratin jest pieczony w ramach górnego grilla dzięki czemu tworzy się złota skórka na górze. Jest tradycyjnie serwowane w naczyniu do pieczenia
Gratin ziemniaczano-cukiniowy
1 kg ziemniaków
2 średnie cukinie
5 jaj
0,5 l śmietany 30%
Gałka muszkatułowa
Sól
Pieprz
Tymianek świeży
Masło do formy
Przygotowanie: Cukinię i ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy sól i pieprz. Ubite jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy sól, pieprz, gałkę i tymianek. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, kładziemy warstwami na przemian ziemniaki i cukinię. Zalewamy masą jajeczną i pieczemy w tem. 200 stop. C do zarumienienia.
Fot. J. Podolski i Agnieszka Sawicka-Moczulska
INNE PRZEPISY SMAKOSZY:
Orkisz z chipsami według Agnieszki
Stir-fry Ani czyli szybko, zdrowo i smacznie
Andżelika proponuje Przysmak Króla Juliana
Rolada z łososia Ani – pyszna spraw