PRZESŁANE Gratin ziemniaczano-cukiniowy Agnieszki


Tym razem Pani  Agnieszka Sawicka-Moczulska przysłała  przepis na niezawodny i delikatny dodatek do dań mięsnych – gratin ziemniaczano-cukiniowy. Łatwy i jak zapewnia zawsze wychodzi.

Gratin to szeroko rozpowszechniona technika kulinarne w przygotowywaniu żywności. Składniki dania są zwieńczone rumianą skorupką, uzyskiwanej dzięki  użyciu bułki tartej, startego sera, jaj i / lub masła. Zapiekanka pochodzi z kuchni francuskiej i jest zwykle przygotowany w płytkim naczyniu z żaroodpornym. Gratin jest pieczony w ramach górnego grilla dzięki czemu tworzy się złota skórka na górze.  Jest tradycyjnie serwowane w naczyniu do pieczenia

gratin cukiniowo- ziemniaczany

Gratin ziemniaczano-cukiniowy

Składniki:

1 kg ziemniaków
2 średnie cukinie
5 jaj
0,5 l śmietany 30%
Gałka muszkatułowa
Sól
Pieprz
Tymianek świeży
Masło do formy

Przygotowanie: Cukinię i ziemniaki  obieramy, kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy sól i pieprz. Ubite jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy sól, pieprz, gałkę i tymianek. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, kładziemy warstwami na przemian ziemniaki i cukinię. Zalewamy masą jajeczną i pieczemy w tem. 200 stop. C do zarumienienia.

Fot. J. Podolski i Agnieszka Sawicka-Moczulska

INNE PRZEPISY SMAKOSZY:

Orkisz z chipsami według Agnieszki

Stir-fry Ani czyli szybko, zdrowo i smacznie

Kaczka Ani klasycznie podana

Cynamonki Agnieszki

Andżelika proponuje Przysmak Króla Juliana

Rolada z łososia Ani – pyszna spraw

Pierniki z mąki gryczanej i orkiszowej Agnieszki

Zapraszamy na BLOG

Dodaj komentarz