Pani Agnieszka Sawicka-Moczulska nie tylko znakomicie gotuje, ale jest także tropicielem nowych smaków. Przesłała do nas właśnie maila z taką o to informacją
W ulubionym lubońskim warzywniaku, w którym właściciele są otwarci na nowinki pojawił się smoczy i smaczny owoc. Oczywiście kupując 1 szt. na spróbowanie nie wiedziałam jak się nazywa, skąd pochodzi, ani jaki jest w smaku. Z niepewnością przekroiłam nabytą jak się okazało pitaję i moim oczom ukazał się po pierwsze piękny kolor i zwartość. Smak nawiązywał lekko do kiwi, owoc był mocno soczysty. Do końca nie byłam pewna czy tak ma smakować, jak smakował bo jadłam go pierwszy raz w życiu i pytanie czy był dojrzały jak np. w Tajlandii, gdzie nasza koleżanka Iza z warsztatów Akademii Kulinarnego Poznania konsumowała ten owoc wręcz świeżo zerwany. Zakupu nie żałuję, a skórkę na pewno udałoby się wykorzystać jak dekorację. Dodam, że owoc kosztował niecałe 5 zł co było miłym zaskoczeniem. Pozdrawiam
Stali oglądacze stacji kulinarnej kuchnia+ na pewno je kojarzą z planszy, która pojawia się przed emisją reklam. Prezentowane jest tam efektowny środek wyglądający nieco jak krem z makiem zamknięty w efektownej czerwonawej miseczce.
Pitaja lub smoczy owoc, truskawkowa gruszka, to owoc wielu gatunków kaktusa. Pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej, ale obecnie jest też uprawiany w wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej takich jak Wietnam, Filipiny, Malezja, ale także na Tajwanie, Okinawie, Izraelu i w południowych Chinach. Pitaja kwitnie tylko w nocy. Kwiaty gatunków wytwarzających owoce są duże, białe i pachnące, charakterystyczne dla danego kaktusa – są też z tego powodu nazywane królową nocy lub księżycowym kwiatem. Masa owoców może wynosić od 150-600 gramów. Miąższ, który zawiera czarne pestki (podobnie jak w kiwi), spożywany jest na surowo. Jest słodkawy w smaku i niskokaloryczny. Schłodzenie owocu poprawia jego smak, dlatego często podawany jest w postaci deserów lodowych. W Europie inny owoc kaktusa jest dość popularny. Kto podróżował po krajach basenu Morza Śródziemnego zna na pewno opuncję.
A może ktoś z naszych Smakoszy zna przepis na danie, deser z pitają? Czekamy na Wasze propozycje. Napiszcie j.podolski@naszglospoznanski.pl
INNE PRZEPISY SMAKOSZY:
NADESŁANE Rolada z łososia Ani – pyszna sprawa
NADESŁANE Pierniki z mąki gryczanej i orkiszowej Agnieszki