Dostaliśmy od Pani Agnieszki Moczulskiej-Sawickiej kolejny przepis. Tym razem na słodko. Cynamonki zostały przygotowane dla jej syna do przedszkola. Częstował nimi swoich kolegów i koleżanki z okazji trzecich urodzin.
CIASTO: 15 dag masła, 500 ml mleka, 5 dag drożdży, 15 dag cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka zmielonego kardamonu, 1 kg mąki
Kardamon – uprawiany w Indiach, jest przyprawą wymagającą specjalnego traktowania. Przyprawą są zamknięte w małych torebkach nasiona kardamonu. Kardamon ma intensywny, korzenny smak z wyraźną cytrusową nutą. Stosuje się go zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Doskonały do herbaty, kawy, ciast, sałatek owocowych, ale także do potraw z mięsa, ryb i drobiu. Można go stosować w całości, rozdrobniony lub zmielony.
NADZIENIE: 7-8 dag stopionego masła, 10 dag cukru, 1 łyżka cynamonu, 1 jajko
Stop masło i wymieszaj z mlekiem. Wkrusz drożdże do mieszaniny mleka z masłem i rozpuść je, następnie wlej do dużej miski. Dodaj cukier, sól, kardamon i mąkę. Zagnieć ciasto, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Potem zagnieć ciasto jeszcze raz i podziel na 3 porcje. Każdą porcję cienko rozwałkuj na kwadrat, posmaruj masłem, posyp cukrem zmieszanym z cynamonem (pozostaw kilka łyżeczek do posypania ślimaczków). Zwiń w roladę, pokrój w plastry o grubości 2-4 cm. Ślimaczki ułóż na natłuszczonej i wyłożonej pergaminem blaszce, pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Potem posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp mieszaniną cukru z cynamonem. Piecz przez 5-8 minut w temp. 250 stopni. W związku z tym, że jest to duża porcja to ja zawsze zagniatam ciasto z połowy składników i mniej więcej wychodzi 1 do 1,5 blachy ślimaczków. Z racji uzależnienia od cynamonu to nadzienie nawet przy połowie porcji ciasta przygotowuję jak dla pełnej porcji.
INNE PRZEPISY SMAKOSZY:
Andżelika proponuje Przysmak Króla Juliana
Rolada z łososia Ani – pyszna sprawa
Pierniki z mąki gryczanej i orkiszowej Agnieszki