PRZESŁANE. Andżelika proponuje Przysmak Króla Juliana


W dniu 13 grudnia 2013 roku w Objezierzu odbyła się już 10 Edycja Konkursu Gastronomicznego, w którym nasza szkoła bierze udział niemal od początku. Reprezentantki: Andżelika Piechowiak z klasy III Technikum Żywienia i Sandra Skibińska z klasy IV TŻ spisały się na medal! – napisała do nas pani Agnieszka Olejniczak-Gros, wicedyrektor Zespołu Szkół w Bolechowie, Szkoła w Murowanej Goślinie.

Panią dyrektor i jej uczennicę Andżelikę Piechowiak mieliśmy okazję poznać i trzymać za nią kciuki w czasie Primerba Cup 2013, który odbywał się dzień przed Kulinarnym Pucharem Polski. Jej pracę wysoko ocenili jurorzy oraz obserwatorzy, którzy podkreślali, że Andżelika to olbrzymi talent kulinarny. O jej starcie na Primerba Cup oraz rozmowę z nią można przeczytać TUTAJ

Zakąska z ryb wykonana przez Andżelikę zdobyła drugie miejsce, natomiast deser z udziałem maku, wykonany przez Sandrę III pozycję. Zdaniem wszystkich uczestników oraz jury, poziom tegorocznej edycji konkursu był wyjątkowo wysoki. – Objezierze jak zwykle przyjęło nas bardzo gościnnie i zarówno młodzi uczestnicy jak i opiekunowie z niecierpliwością czekają na następną edycję! – pisze Agnieszka Olejniczak-Gros.

Przysmak Króla Juliana

PRZYSMAK Króla Juliana

Sałatka: 500 g ryby maślanej lekko ugotowanej w wywarze warzywnym,  80 g mielonych orzechów, 150 g świeżego mango (kosteczka), 3 łyżki posiekanego imbiru marynowanego, 3 łyżki posiekanej szalotki, 1 łyżka posiekanej bazylii, 3 łyżki posiekanej mięty, 3 łyżki posiekanej kolendry, sos chilli do smaku, sól.

Sos: 200 ml kwaśna śmietana PIĄTNICA 36%, 1 łyżka soku z marynowanego imbiru, 1-2 łyżki soku z limonki, posiekana mięta, sól, cukier

Jak samemu przygotować marynowany  imbir poleca kuchnia+ Składniki: 5 obranych i pokrojonych w plasterki kłączy imbiru, pół filiżanki sake (pochodzący z Japonii napój alkoholowy produkowany z ryżu), łyżka miodu, łyżeczka soli morskiej.  Przygotowanie: Imbir blanszować we wrzątku przez 20-30 sekund. Odsączyć i osuszyć. Marynować przez 20-30 minut w pozostałych składnikach.

Wykonanie: Przygotowujemy sos mieszając składniki. Następnie składniki na sałatkę również mieszamy razem. Filiżankę wykładamy folią spożywczą, następnie plastrami cienko pokrojonego mango i napełniamy sałatką. Schładzamy i  wykładamy na talerz delikatnie, by zachowała swój kształt, ściągamy filiżankę i folię. Dekorujemy listkami bazylii. Całość podajemy osobno z sosem. Smacznego.

Fot. Szkoła w Murowanej Goślinie i Juliusz Podolski

 

INNE PRZEPISY SMAKOSZY:

NADESŁANE Rolada z łososia Ani – pyszna sprawa

NADESŁANE Pierniki z mąki gryczanej i orkiszowej Agnieszki

 

Zapraszamy na BLOG

 

Trackbacks for this post

  1. […] Andżelika proponuje Przysmak Króla Juliana […]

Dodaj komentarz