Nie zabraknie specjałów z zagranicy. Na festiwalowych stoiskach znajdziemy paprykowane kiełbasy i kiszonki z Węgier, alpejskie sery, czarne chleby z Litwy, wina z całej Europy, a na deser – turecką baklawę, ormiański sudżuk i gruzińskie koniaki
Festiwalowy jarmark to nie tylko zakupy, można tu spędzić cały dzień próbując gotowych potraw serwowanych na licznych stoiskach. Na poszczególnych kramach znajdziemy między innymi grillowane ryby, bakłażany a nawet ośmiornice, azjatyckie pierożki na parze, bułgarskie kiufty z ajwarem, smażone i obsypane serem węgierskie langosze i nasze, swojskie pierogi i golonkę.
Konkurs Polska Nalewka Roku 2019
Domową nalewkę można zgłosić do konkursu do ostatniej chwili. W czwartek 15 sierpnia zgłoszenia przyjmowane będą w Cafe Młyńska na ulicy Młyńskiej 12 w Poznaniu w godzinach 9.00 – 13.00. Jeszcze tego samego dnia wieczorem poznamy zwycięzców jednego z najbardziej prestiżowych turniejów nalewek domowych w Polsce. Ogłoszenie wyników i wręczenie medali i nagród konkursu odbędzie się o godzinie 20.00 na scenie festiwalu na Starym Rynku.
Gdzie na najlepszy chłodnik?
Tematem dorocznego konkursu dla restauratorów jest w są w tym roku chłodniki (w minionych latach oceniano m.in. dania z kaczki, czerninę, golonki i tatary). Tu od razu wyjaśnienie – organizatorom nie chodzi jedynie o ten najbardziej popularny w kartach lokali chłodnik litewski, w konkursie chętnie zobaczą wszelkie wersje gazpacho, taratorów, chłodników owocowych i innych zimnych zup na bazie klasycznych receptur i autorskich koncepcji.
Do udziału w konkursie zgłosiły się 24 restauracje proponując aż 30 różnych chłodników. Konkurs odbędzie się w piątek 16 sierpnia w godzinach 10:30-14:00 w Restauracji Pod Niebieniem na poznańskim Starym Rynki. ogłoszenie wyników i wręczenie nagród nastąpi jeszcze tego samego dnia na scenie Festiwalu na poznańskim Starym Rynku o godzinie 16.30.