To już ostatni panel degustacyjny przy okazji trwającego do końca miesiąca Sezonu na owoce morza, projektu kulinarnego Kulinarnego Poznania pod patronatem Naszego Głosu Poznańskiego. Tym razem spotkaliśmy się w Le Palais du Jardin. Była to dla mnie najłtwiejsza lekcja bowiem dwa dania poznałem już wcześniej.
O kremie z korzenia imbiru (małże atlantyckie, świeża kolendra) oraz zapiekanych małżach atlantyckich krem z dzikiego czosnku, emulsja z dojrzałych pomidorów, Pastis, świeży tymianek cytrynowy) pisałem wcześniej.
Pieczona ośmiornica z Morza Śródziemnego, dresing limetkowo-kolendrowy, Endywia strzępolistna, grillowana cukinia, liście Mizuny to danie, które należy do czołówki dań, które degustowałem w czasie paneli. Michał Stężalski szef kuchni pokazał tutaj swoje mocne strony, znajomość technik, produktu, ale także smaku, Ośmironica jest przygotowana perfekcyjnie. Mięso miękkie. Nie zagubiono jego smaku mimo intensywnych dodatków m.in. cebuli czerwonej i pesto kolendrowego. Nawet rukola, która zastąpiła endywię strzępolistną nie zakłóciła smaku sałatki. A znakomitym uzupełnieniem do ośmiornicy przygotowanej wg. greckich standrdów jest sos w klimacie azjatyckim. Taki tygiel narodów, ale koniecznie tego wcielenia ośmiornicy nie można pominąć.
Cały zestaw świetnie smakować będzie w ogródku z białym winem i widokiem na Stary Rynek.
Fot. J. Podolski
Panele degustacyjne „Sezon na owoce morza”: TUTAJ
Relacja z Piano Bar
Relacja z restauracji Kyokai Sushi Bar TUTAJ
Relacja z restauracji Hugo TUTAJ
Relacja z panelu w Mielżyński Wine Bar oraz 3 kolory TUTAJ
Relacja z panelu w Enyoj.Restaurant TUTAJ