Nasz Patronat. Francuskie smaki owoców morza


To już ostatni panel degustacyjny przy okazji trwającego do końca miesiąca Sezonu na owoce morza, projektu kulinarnego Kulinarnego Poznania pod patronatem Naszego Głosu Poznańskiego. Tym razem spotkaliśmy się w Le Palais du Jardin. Była to dla mnie najłtwiejsza lekcja bowiem dwa dania poznałem już wcześniej.

O kremie z korzenia imbiru (małże atlantyckie, świeża kolendra) oraz zapiekanych małżach atlantyckich  krem z dzikiego czosnku, emulsja z dojrzałych pomidorów, Pastis, świeży tymianek cytrynowy) pisałem wcześniej.

Pieczona ośmiornica z Morza Śródziemnego, dresing limetkowo-kolendrowy, Endywia strzępolistna, grillowana cukinia, liście Mizuny to danie, które należy do czołówki dań, które degustowałem w czasie paneli. Michał Stężalski szef kuchni pokazał tutaj swoje mocne strony, znajomość technik, produktu, ale także smaku, Ośmironica jest przygotowana perfekcyjnie. Mięso miękkie. Nie zagubiono jego smaku mimo intensywnych dodatków m.in. cebuli czerwonej i pesto kolendrowego. Nawet  rukola, która zastąpiła endywię strzępolistną nie zakłóciła smaku sałatki. A znakomitym uzupełnieniem do ośmiornicy przygotowanej wg. greckich standrdów jest sos w klimacie azjatyckim. Taki tygiel narodów, ale koniecznie tego wcielenia ośmiornicy nie można pominąć.

Cały zestaw świetnie smakować będzie w ogródku z białym winem i widokiem na Stary Rynek.

Fot. J. Podolski

Panele degustacyjne „Sezon na owoce morza”: TUTAJ

Relacja z Piano Bar

Relacja z restauracji Kyokai Sushi Bar TUTAJ

Relacja z restauracji Hugo TUTAJ

Relacja z panelu w Mielżyński Wine Bar oraz 3 kolory TUTAJ

Relacja z panelu w Enyoj.Restaurant TUTAJ

 

Dodaj komentarz