Wyróżnienie otrzymali:
- Koło Gospodyń Wiejskich w Trzeku za Sernik Moniki oraz Mazurek Wielkanocny
- Kawiarnia Cafe reSzka z Buku za Sernik czekoladowy na czekoladowym brownie oraz Sernik z białą czekoladą i malinami
- Nauczyciele i Uczniowie Zespołu Szkół Nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu za Mazurek kajmakowy
- Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej za Zielony Mazurek
- Zbigniew Piskorski Piekarnia-Cukiernia NATURA z Kobylnicy za Makowiec tradycyjny.
Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego „Na Wielkanocnym Stole 2023” otrzymali:
- Bartecki z Dębowej Wędzarni – Restauracja Stara Osada z Wiórka (gm. Mosina) za Kiełbasę krakowską suchą
- WIEJSKI STÓŁ – dr Maryniak ze Skórzewa (gm. Dopiewo) za Kiełbasę białą parzoną wielkopolską
- Restauracja Smaczki Maszki Restaurant & Wine z Baranowa (gm. Tarnowo Podgórne) za Pasztet z kaczki oraz za mazurek czekoladowy
- Restauracja Figa Agata Rajczak-Przybylska, Konrad Przybylski Sp. j. z Plewisk (gm. Komorniki) za Polędwiczkę
- Tradycyjne Jadło z Pobiedzisk za Szynkę kruchą w ziołach wędzoną pieczoną
- Nauczyciele i Uczniowie Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu za Kiełbasę białą parzoną wielkopolską oraz mazurek kajmakowy
- Koło Gospodyń Wiejskich w Trzeku (gm. Kostrzyn) za Polędwiczki w sosie chrzanowym oraz Mazurek Wielkanocny
- Zagroda Szczęśliwych Zwierząt Sp. z o.o. Sp. Komandytowa z miejscowości Białęgi (gm.
Murowana Goślina) za Rillettes z gęsi długo gotowane - BOGUCKI CHLEB Piekarnia – Cukiernia Krystyna Weber – Bogucka z Tuczna (gm. Pobiedziska) za Sernik baskijski na czekoladowym spodzie
- Kawiarnia Cafe reSzka z Buku za Sernik czekoladowy na czekoladowym brownie
- Zbigniew Piskorski Piekarnia-Cukiernia NATURA z Kobylnicy (gm. Swarzędz) za Makowiec
tradycyjny - Hanna Piskorska Cukiernia z Mosiny za Mazurek Wielkanocny z czekoladą
- Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej (gm. Mosina) za Zielony Mazurek
- Karczma Szreniawa ze Szreniawy (gm. Komorniki) za Sernik szefowej.