Znamy zwycięzców regionalnego konkursu kulinarnego „Na Wielkanocnym Stole 2023”


W finale konkursu wzięło udział 19 zespołów kulinarnych. Ocenie poddanych zostało 61 potraw w dwóch kategoriach: pasztety i mięsiwa oraz wypieki wielkanocne. W roli ekspertki wystąpiła m.in. Katarzyna Bosacka, dziennikarka kulinarna.

Katarzyna Bosacka, dziennikarka kulinarna

Kapitule konkursowej przewodniczył Marek Gąsiorowski (Slow Food Wielkopolska), a zgłoszone w konkursie przysmaki oceniali także: Witold Wróbel – ambasador Culinary Hertige Europe, Janusz Łakomiec (Polska Akademia Smaku), Jakub Pindych (Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna), Jacek Marcinkowski (Ogólnopolski Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy) oraz Janina Skomorowska z Muzeum Narodowego Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

W konkursie regionalnym Na Wielkanocnym Stole 2023 przyznano następujące wyróżnienia i nagrody:

W kategorii Pasztety i Mięsiwa:

Grand Prix: WIEJSKI STÓŁ – dr Maryniak ze Skórzewa za Pasztet zapiekany z jajkiem otrzymał nagrody: voucher na kolację i nocleg dla dwóch osób w Dworze Skrzynki, voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie, zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego, zestaw piw z Browaru Szreniawa.

I  miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Trzeku za Polędwiczki w sosie chrzanowym otrzymało
nagrody: voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie, zestaw upominków
od Powiatu Poznańskiego, zestaw piw z Browaru Szreniawa.

II  miejsce: Restauracja Figa Agata Rajczak-Przybylska, Konrad Przybylski Sp. j. z Plewisk za
Polędwiczkę otrzymała nagrody: voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w
Szreniawie oraz zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

III  miejsce: Restauracja Olandia „Olenderskie smaki” z Prusimia (powiat międzychodzki) za
kiełbasę surową dojrzewającą z jagnięciny oraz Schabik po Olendersku otrzymała nagrody:
voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie oraz zestaw upominków od
Powiatu Poznańskiego.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz