Winne tajniki, winiarskie opowieści
Oprócz degustacji trunków targi oferują również dawkę wiedzy, nowych pomysłów i inspiracji dla profesjonalistów i miłośników wina. W piątek i w sobotę zadbają o to prelegentki i prelegenci.
Katarzyna Solańska, członkini Stowarzyszenia Kobiety i Wino, poprowadzi w ramach targów dwie prelekcje. Piątkowa, pt. „Mistrzowski serwis wina: jak poprowadzić degustację w stylu premium” jest kierowana w szczególności dla profesjonalistów. Sobotnia, pt. „Sztuka degustacji: jak w pełni czerpać przyjemność i wiedzę z degustacji wina” trafi do każdego, kto na winie się zna albo dopiero chce je poznać.
„Winne prawidła, które wszyscy znamy. Co faktem, a co mitem?” – na to pytanie w piątek, 17 marca, odpowie Iwo Świerblewski, sommelier Portu Sołacz, bloger i autor Winoterapii, który w sobotę weźmie na tapet winne etykiety i opowie jak je czytać.
Skąd pasja do wina? Co jest najtrudniejsze w produkcji tego napoju w Polsce? Jakie regiony Polski słyną z jego produkcji? Na te i inne pytania odpowiedzą winiarze, którzy swoimi doświadczeniami i historiami podzielą się podczas prelekcji i dyskusji na scenie głównej.
Których win warto spróbować?
Atrakcyjnie zapowiadają się dwie kolacje degustacyjne (piątkowa i sobotnia), z potrawami dobranymi do ściśle wyselekcjonowanych win. O menu zadbał Tomasz Zdrenka, szef kuchni Garden City, zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski. Goście skosztują przede wszystkim trunków – laureatów konkursu WINOPL.