Światowy Tydzień Kuchni Włoskiej w Poznaniu


Poznań przyłącza się do świętowania Światowego Tygodnia Kuchni Włoskiej. Do miasta przyjechali bolońscy kucharze, którzy podzielą się swoją wiedzą i umiejętnościami z restauratorami. Profesjonaliści będą mogli wziąć udział w warsztatach, a wszyscy poznaniacy – obejrzeć włoskie filmy.

Światowy Tydzień Kuchni Włoskiej obchodzony jest 18-24 listopada. Z tej okazji do Poznania przyjadą bolońscy kucharze, by podzielić się z poznańskimi restauratorami wiedzą i umiejętnościami, dzięki którym włoska kuchnia jest uwielbiana na całym świecie. W studiu kulinarnym restauracji Dąbrowskiego 42 odbędą się dwudniowe, bezpłatne warsztaty kulinarne dla profesjonalistów. Poprowadzą je szefowie kuchni: Mario Ferrara z restauracji „Scacco Matto” i Alessandro Gozzi z „Trattoria Bertozzi”. Wspólnie z kucharzami z Bolonii gotować będą szefowie poznańskich restauracji, kucharze i pasjonaci kuchni włoskiej. Warsztaty odbywają się 18 i 19 listopada w godzinach 11:00-14:00.

Do Poznania przyjadą również: Aldo Amati, ambasador Włoch w Polsce i Lugi Iannuzzi, pierwszy sekretarz Ambasady Włoch.

– Łączy nas 100 lat relacji dyplomatycznych między Polską i Włochami, dlatego cieszę się, że mamy zaszczyt gościć w Poznaniu ambasadora Włoch – mówi Jacek Jaśkowiak, prezydent Poznania. – 5 grudnia mijają 2 lata od podpisania przez miasto Poznań umowy o współpracy z Bolonią. To miasto, od którego warto się uczyć. Bolonia tak jak Poznań stawia na zrównoważony rozwój, budując strategię opartą na wzmacnianiu społeczeństwa obywatelskiego. Dobre praktyki Bolonii w zakresie nowoczesnej gospodarki, turystyki, kultury i oświaty stanowią dla nas inspirację.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz