Smak Polski na MTP! (GALERIA)


W sobotę na Międzynarodowych Targach Poznańskich rozpoczęły się Targi Smaki Regionów. To wyjątkowa uczta dla wielbicieli produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami oraz tych regionalnych, o których istnieniu często zwykli zjadacze chleba nie mają pojęcia.

smaki regionów 12

 

Tegoroczna ekspozycja zajmuje aż dwa pawilony. Udział w niej bierze ponad 200 wystawców z 16 województw. Jakimi przysmakami kuszą?
Na stoisku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi swoje unikatowe wyroby prezentują producenci produktów zarejestrowanych w unijnym systemie jako Chronione Nazwy Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenia Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności (GTS). Można m.in. posmakować miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich (ChOG), wielkopolskiego sera smażonego (ChOG), rogali świętomarcińskich (ChOG) oraz staropolskich miodów pitnych (GTS). Na stoisku można również obejrzeć pokazy kulinarne z wykorzystaniem produktów z unijnymi znakami. Dzieci mogą natomiast wziąć udział w grach i zabawach edukacyjnych dotyczących rolnictwa oraz produktów regionalnych i tradycyjnych.

Niemałe atrakcje przygotowało też województwo mazowieckie. W programie pod hasłem „Mazowsze Pachnące Papryką“ zaprezentowane zostały najlepsze odmiany papryki i jej producentów, miody z pasieki Murawscy – producenta miodów pszczelich, naturalne 100% soki „Smaczek z Doliny Radomki“ – M i T Bankiewiczów, pieczywo piekarni „Wacyn“ – na naturalnym zakwasie, wędliny z gospodarstwa rolnego Elżbiety i Wojciecha Pysiak i oparte na naturalnych dodatkach firmy „Krokus“. Stowarzyszenie „Wrzosowisko” prowadzi również warsztaty kulinarne. Można też degustować smalec i masło z papryką, masła z papryką oraz sosy z papryki przygotowane przez Catering „Camelot“ pani Elżbiety Bień. W niedzielę na stoisku będzie przygrywał zespół folklorystyczny z Wieniawy.

Wielkopolska oprócz regionalnych rarytasów serwuje zwiedzającym pyszności z zagranicznych regionów partnerskich. Koreański region Chungcheongnam-do przyjedzie do Poznania z takimi produktami jak: czerwony żeń-szeń, hangwa – ryż smażony w tradycyjny sposób, suszony imbir z cukrem czy chusa – lokalny alkohol z jabłek. Z kolei włoska Emilia – Romania poleca wspaniałe wędliny, sery i oliwy.

Warto również zawitać na stoisko województwa pomorskiego. Kuchnia Pomorska to kuchnia subregionów: kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla. Odzwierciedleniem specyfiki i bogactwa kulinarnego tego regionu są aż 174 produkty na liście produktów tradycyjnych MriRW. I jeszcze rarytasy z województwa opolskiego: krupniok dolnośląski i wytwarzane tradycyjne lody.

Targi Smaki Regionów to również wyróżnienia dla producentów wyrobów tradycyjnych i regionalnych. Podczas inauguracji targów, 25 września, zostały  wręczone medale Targów Smaki Regionów. W tym roku do konkursu zgłoszono rekordową liczbę produktów – aż 80! Tego samego dnia po raz szesnasty poznaliśmy laureatów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów“.

Podczas tegorocznej edycji można zasmakować nie tylko w smakołykach z 16 województw, ale także spędzić czas z dziećmi w specjalnych strefach edukacyjnych.

W minipiekarni razem ze Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa RP najmłodsi mogą poznawać tajniki zawodu piekarza. Dowiedzą się także, z czego i jak wyrabia się chleb. Punktem programu, który najbardziej lubią dzieci, będzie wspólne przygotowanie i wypiekanie ciasteczek oraz bułeczek, które potem będzie można zabrać do domu!

Wiele atrakcji zaplanowano również w strefie edukacyjnej Stowarzyszenia Polska Ekologia. W ramach programu Polskie Smaki – Owoce i Warzywa dzieci poznają najsmaczniejsze polskie owoce i warzywa, dowiedzą się, dlaczego warto je jeść i przygotują z nich proste potrawy. Będą też owocowo- warzywne zgadywanki, puzzle oraz EKOLEKCJA na temat rozpoznawania produktów ekologicznych i dlaczego są takie smaczne.

Oba pogramy co roku cieszą się ogromną popularnością wśród poznaniaków i uczestniczy w nich kilkaset dzieci, również zorganizowanych grup przedszkolnych (poniedziałek-wtorek). To doskonała zabawa, a zarazem lekcja dobrego odżywania się, która może zaprocentować w przyszłości.
Ponadto dzieci mogą wziąć udział w kreatywnych warsztatach z Panem Pianką oraz w grach i zabawach organizowanych w Strefie Dziecka.
To oczywiście nie wszystkie atrakcje smakowe, jakie czekają na zwiedzających Targi Smaki Regionów. Więcej informacji i program na www.smaki-regionow.pl.

Targi Smaki Regionów potrwają do wtorku, 27 września. Wstęp na targi jest wolny!
Juliusz Podolski

Zdjęcia Dariusz Skorupiński i Hieronim Dymalski

Dodaj komentarz