Smak pod lupą jurorów


W ramach Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, który odbędzie się od  9 do 12 sierpnia w Poznaniu zaplanowano szereg kulinarnych konkursów. W ich kapitułach zasiadają eksperci kulinarni, smakosze, artyści i ludzie mediów. Z zapałem i poświęceniem próbują dziesiątek nalewek, golonek, drożdżówek, tradycyjnych wędlin i regionalnych dań, by wydać werdykt, który stanie się drogowskazem na mapie kulinarnych wędrówek smakoszy. Wciąż jeszcze chętni do wzięcia udziału w konkursach mogą się zgłaszać do organizatorów.

 

Konkurs Polska Nalewka 2012

W konkursie Polska Nalewka 2012 mogą wziąć udział wszystkie pełnoletnie osoby, które domowymi sposobami, według starych rodzinnych receptur, autorskich lub wyszperanych w książkach przepisów wytwarzają tradycyjne polskie nalewki. Warto pochwalić się skarbami z domowej spiżarni, bo jak mawia przewodniczący kapituły dobrego smaku, Piotr Bikont – „Dobra nalewka, to słońce zamknięte w butelce” oraz „Z owoców, ziół, korzeni a nawet kwiatów Polacy tworzą specjały, które powinny sławić nasz kraj w świecie.”

Nalewki to tradycja typowo polska (choć jej korzenie sięgają starożytnej Grecji i słonecznej Italii) Konkurs Polska Nalewka Roku pomaga wrócić do najlepszych, niezapomnianych jeszcze domowych receptur i raz jeszcze zachwycić się nimi. Trunki zgłoszone do konkursu ocenia Kapituła Dobrego Smak,u w której skład wchodzą znawcy kulinariów, smakosze, artyści i ludzie mediów. Jedno z miejsc w kapitule tradycyjnie zajmuje laureat poprzedniej edycji konkursu.

Konkurs Polska Nalewka 2012 odbędzie się 11 sierpnia 2012 na poznańskim Starym Rynku. Wciąż przyjmowane są zgłoszenia.

 

Konkurs „Drożdżowe”

Jednym z konkursów, który będzie w tym roku towarzyszył Festiwalowi jest konkurs „Drożdżowe” skierowany do cukierników i piekarzy ale także do amatorów. Konkurs odbędzie się w piątek, 10 sierpnia 2012.Organizatorzy chcą wyłonić i polecić mieszkańcom regionu cukiernie i piekarnie, które oferują najlepsze, tradycyjne ciasta drożdżowe, ciasta z kruszonką, owocami, baby czy pączówki. W osobnej kategorii tego konkursu startują amatorzy, domowi mistrzowie i mistrzynie wypieków.

Jury tej kategorii składa się z amatorów – (nie)zwykłych zjadaczy słodkości. Wyłaniane jst ono z grona osób, które przesyłają do organizatorów swoje kandydatury, w których starają się uzasadnić dlaczego to właśnie oni nadają się na jurorów tego konkursu. – Zależy nam na tym by poczynania poznańskich cukierników i startujących w konkursie amatorów oceniali właśnie konsumenci – mówi producent imprezy Wojciech Lewandowski. Obradom jury przewodniczy i czuwa nad ich sprawnym przebiegiem Piotr Bikont. Szczegółowych informacji dot. konkursu udziela sekretarz konkursu, Andrzej Kulma, tel.: 515 118 714
Konkurs dla restauracji: WIELKOPOLSKIE SZARE KLUCHY

Podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku zaproszenie do wzięcia udział w konkursie skierowane do restauratorów do udziału w konkursie, którego tematem jest jedno z dań kanonu kuchni wielkopolskiej. Do tej pory szukano lokali, w których można zjeść najlepszą golonkę, kaczkę po wielkopolsku czy czerninę. Restauracje – laureaci konkursów podkreślają, że nowi klienci przychodzą do nich często specjalnie po to by zamówić nagrodzone dania. Podczas VI Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku tematem będą szare kluchy.

Kluski przyrządzane są z utartych, surowych pyr i stąd bierze się ich osobliwa szara barwa. Podawane są zarówno jako danie główne, jak i jako dodatek. Szczególny smak tradycyjnych dań zawsze łączy się z indywidualną formułą ich przyrządzania. W konkursie, który odbędzie się 12 sierpnia 2012 oceniane będą kluchy w dwóch kategoriach – jako danie samodzielne oraz jako dodatek do wybranego dania. W jury jak co roku zasiądą krytycy, dziennikarze, smakosze i kucharze.
Szczegółowe informacje w regulaminie. Do udziału zachęcane są restauracje, bary, gospodarstwa agroturystyczne i firmy cateringowe do udziału w konkursie.

Juliusz Podolski

Fot. OFDS

 

Więcej o festiwalu tutaj

Dodaj komentarz