W samym sercu Poznania w okolicach Starego Rynku na ulicy Półwiejskiej 26 znajduje się restauracja Bokeh. Wnętrze lokalu stylizowane jest na fotogalerie z elementami podróżniczymi. Jest to jedna z ośmiu restauracji, które biorą udział w trwającym od poniedziałku (1 października) Festiwalu Kuchni Śródziemnomorskiej. Jej właściciele ufundowali jedno zaproszenie o wartości 30 złotych dla naszego Czytelnika, który weźmie udział w naszym błyskawicznym konkursie. Patronem medialnym Festiwalu jest Nasz Głos Poznański.
W menu znajdziemy tu potrawy typu slow food, a szef kuchni szczyci się faktem, że do przygotowywania swoich dań używają tylko świeżych i naturalnych składników dostarczanych przez lokalnych dostawców. Same dania to natomiast głównie specjały polskiej kuchni, czyli między innymi naleśniki, pierogi, czy przysmaki kuchni staropolskiej, w tym przepyszny schabowy poznański.
Wnętrze restauracji Bokeh stylizowane jest na fotogalerię z elementami podróżniczymi. Wnętrze jest więc eleganckie, stylowo minimalistyczne. Znajdziemy tu wygodne, skórzane krzesła, stoliki łączące drewno i metal, jasne ściany w odcieniach zieleni, bieli i pomarańczy, czy nawet nie pokryte tynkiem, surowe cegły. Uwagę przykuwają też liczne artystyczne fotografie miejsc z całego globu, wspaniale „dopinające” całość i przekazujące ducha lokalu.
W lokalu znajduje się również bezpłatny dostęp do internetu WIFI oraz osobna sale dla palących
Przykładowe ceny: sałatki: 11-15 zł, zupy: 6-8 zł, dania główne: 15-24 zł, desery: 9-12 zl
Godziny funkcjonowania lokalu: Poniedziałek -Sobota: 9:00-24:00, Niedziela: 10:00 – 22:00
Przemysław Lubik, szef kuchni najbardziej lubi w gotowaniu odkrywanie różnorodności wynikającej z połączeń składników – czyli kreatywność.
Jakby Pan określił kuchnie którą serwujecie?
– Tradycyjna kuchnia poznańska z elementami kuchni fusion – czyli nowoczesność.
Skąd czerpiecie kulinarne inspiracje?
– Z doświadczenia, zamiłowania oraz podróży po świecie.
Ulubione przyprawy:
– Majeranek, czosnek pikantny i słodka papryka.
Trzy najważniejsze składniki w kuchni:
– Świeże mięso, najwyższej jakości kompozycje warzyw oraz świetne ziemniaki, które sami selekcjonujemy od wielkopolskich dostawców.
Najważniejsza zasada w Pana kuchni.
– Kreatywność i trafianie w gusta i oczekiwania gości.
Gotowania nauczył się Pan
– W technikum gastronomicznym w Poznaniu, a potem w szeregu znanych poznańskich lokali – np. Hotelu Mercure, nieistniejącej już Adrii.
Goście muszą u Pana koniecznie spróbować?
– Kaczki po staropolsku oraz kurczaka w 7 smakach – kreacji typowej kuchni fusion.
W kulinarną podróż życia udałbyś się Pan?
– Do Indii dla poznania bogactwa przypraw.
Do Pana posiłków jakie napoje najlepiej pasują?
– Czerwone domowe wino, podkreślające smak wielkopolskiej kuchni.
UWAGA
Już w najbliższą sobotę 6 października o godz. 14:00 w ramach Festiwalu Kuchni Śródziemnomorskiej Bokeh zapraszamy na pokaz gotowania na żywo hiszpańskiej potrawy paella na ogromnej, metrowej patelni! W programie m.in. darmowa degustacja przygotowanej potrawy. Zabierz znajomych i przyjdźcie w sobotę do Bokeh na darmową paelle!
Przepis na hiszpańska paelle autorstwa Przemysława Lubika
Składniki: ryż, filet z kurczaka, hiszpańska kiełbasa, papryka czerwona, pomidory, cebula, wywar warzywny (bulion), czosnek, pietruszka, szafran, sól, pieprz, papryka w proszku
Czas przygotowania: 60 minut
Sposób przygotowania: Kurczaka pokroić w drobne kawałki, przyprawić. Kiełbasę pokroić w grube plastry. Kurczaka i kiełbasę podsmażyć. Na patelnię przesypać wcześniej pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę, poddusić na bulionie. Dodać ryż. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką oraz szafranem. Paelle posypać posiekaną pietruszką i podawać udekorowaną cytryną.
KONKURS
Pytanie konkursowe: Z jakiego miasta wywodzi się tradycyjna paelle. Podaj trzy składniki oprócz ryżu jakie w niej powinny się znaleźć.
Odpowiedzi proszę kierować na mail: j.podolski@naszglospoznanski.pl do piątku do godz. 20.00. Trzynasta poprawna odpowiedź zostanie nagrodzona zaproszeniem o wartości 30 złotych do Bokeh.