Śródziemnomorskie smaki (Galeria)


Za oknem widać już pierwsze oznaki nadchodzącej jesieni, sierpniowe słońce ustępuje miejsca październikowej szarości… By pomóc w walce z jesiennym marazmem Kulinarny Poznań zaprasza na kolejne porywające wydarzenie na kulinarnym szlaku – Festiwal Kuchni Śródziemnomorskiej. U nas lato trwa nadal, a gorące klimaty panują nawet w październiku! Medialnym patronem imprezy jest m.in. Nasz Głos P0znański

– Jednym z najważniejszych celów Kulinarnego Poznania, ale i Festiwalu jest to by wyjście do restauracji nie było traktowane jako zbędny luksus, ale jako taka chwila wytchnienia, która należy się poznaniakom za trudy dnia codziennego – mówi Hubert Gonera, organizator Festiwalu. – Chcemy także promować najważniejsze osoby dla restauracji, czyli szefów kuchni i managera restauracji to oni kreują autorską wizję lokalu. Dzięki nim powstają nowe potrawy trafiające później na stałe do karty dań. Chcemy wypromować naszych szefów kuchni, którzy często nie odbiegają poziomem od tych znanych z ekranów telewizyjnych, a są i tacy, którzy ich przewyższają.

Przez dwa tygodnie, od 1 do 14 października, szefowie kuchni najlepszych poznańskich restauracji serwować będą autorskie kreacje inspirowane kuchnią Hiszpanii, Włoch, Grecji czy Francuskim Fusion.

– Ten Festiwal jest szczególny ponieważ nie bawimy się na płycie Starego Rynku przez dwa czy trzy dni. Jest on bardzo nietypowy ponieważ odbywać się będzie w lokalach. Z tej okazji restauracje festiwalowe przygotowują specjalne menu, specjalne potrawy, ale i… specjalne ceny. Będzie można także przy okazji Festiwalu porozmawiać z szefami kuchni. Chcemy także, by poznaniacy przyzwyczajali się do konsumpcji w odpowiedniej oprawie tych smaków, które zapamiętali w czasie wyjazdów, a także te smaki znają z domu czy poznali przy innych okazjach. Dlatego też nie wyciągamy kuchennych wspaniałości poza lokale.

I tak, wśród dań serwowanych podczas Festiwalu Kuchni Śródziemnomorskiej znaleźć można m.in. suflaki – greckie szaszłyki z cielęciną i grillowanymi warzywami, Filet Mignon z ratatouille i sosem Cafe de Paris, czy Trucha al horno con salsa de to mate, czyli pieczony pstrąg z pomidorową salsą na chrupiącej warzywnej tortilli.
Pierwszego dnia Festiwalu, w uhonorowaniu Międzynarodowego Dnia Wegetarianizmu, w menu królować będą natomiast bezmięsne rarytasy, jak np. stek z wędzonego tofu z kolendrą i dymką, batatami i sosem z duszonych pomidorów, warzywny paneer z jaśminowym ryżem czy paella z grillowanym bakłażanem w szafranie. Jak widać wegetariańska kuchnia nie musi być nudna.

Warto wspomnieć, że wszystkie dania stworzone zostały na potrzeby Festiwalu Kuchni Śródziemnomorskiej – na próżno szukać ich w codziennych menu restauracji.

Jesienny Festiwal Kuchni Śródziemnomorskiej to jednak nie tylko wyjątkowe dania. Cała impreza uatrakcyjniona zostanie porywającymi pokazami i interesującymi warsztatami kulinarnymi prowadzonymi przez szefów kuchni. Jak samodzielnie przygotować pyszny hummus z niecodziennymi dodatkami? Jak sprawić, by przygotowywane przez Was dania nabrały niepowtarzalnego klimatu Italii? Jakie przyprawy nadadzą charakteru frykasom z Hiszpanii? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań poznać będzie można właśnie podczas Festiwalu Kuchni Śródziemnomorskiej.

To jednak nie koniec atrakcji. W weekend 6-7 października odbędzie się wielka Śródziemnomorska Fiesta, podczas której w restauracjach obowiązywać będzie 30% zniżka oraz odbędą się dodatkowe, porywające pokazy kulinarne szefów kuchni, w tym pokazy z kuchni włoskiej na oryginalnych produktach prosto ze słonecznej Italii.

Swego rodzaju preludium do Festiwalu nastąpi w niedzielę (30.09) na Malcie, gdzie na tarasie restauracji 3 Kolory od 12:00 do 16:00 odbędą się pokazy livecookingu, podczas których Szefowie Kuchni przedpremierowo przygotują swe kulinarne kreacje. Każdy pokaz zakończony zostanie degustacją.

HARMONOGRAM FESTIWALU KUCHNI ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ:
30 września (niedziela) – Festiwalowe Preludium – livecooking na Malcie
1 października (poniedziałek) – Kuchnia Wegetariańska
2-4 października (wtorek-czwartek) – Kuchnia Hiszpańska
5-7 października (piątek-niedziela) – Kuchnia Włoska
8-10 października (poniedziałek-środa) – Kuchnia Grecka
11-14 października (czwartek-niedziela) – Francuski Fusion

Dodatkowo, w weekend 6-7 października wielka Śródziemnomorska Fiesta!
Podczas Fiesty w restauracjach biorących udział w Festiwalu obowiązywać będzie 30% zniżka oraz odbędą się porywające pokazy kulinarne, w tym kuchni włoskiej na oryginalnych włoskich produktach żywnościowych.

Uczestnicy Festiwalu Kuchni Śródziemnomorskiej: 3 Kolory cafe grill & restaurant, Bokeh Restaurant, Mosaica, Pastela, Wiankowa, Pracownia, Pika Pika tapas bar y vino, Blow Up Hall 5050.

Jako przedsmak Festiwalu proponujemy jedno z dań, które będzie można zamówić w restauracji 3 Kolory (przepis się powiększa po 2 kliknięciach w obrazek)

Fot. J. Podolski i Landbrand

Więcej szczegółów na temat Festiwalu Kuchni Śródziemnomorskiej znaleźć można na:
www.kulinarnypoznan.pl
www.facebook.com/PoznanKulinarny

 

Trackbacks for this post

  1. […] Festiwalowy livecooking na Malcie POD NASZYM PATRONATEM […]

Dodaj komentarz