Odwiedzający targi będą mogli również skosztować bigosu przygotowanego w ramach promocji potraw regionalnych. Wśród gotujących i serwujących bigos znajdą się między innymi starosta poznański Jan Grabkowski, Marek Gąsiorowski – prezes Slow Food Wielkopolska, Witold Wróbel – animator zdarzeń kulinarnych i edukacyjnych, a także Jan Babczyszyn – p.o. dyrektora Instytutu Skrzynki, operatora szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego. Mięsne kąski w bigosie posmakować będzie można dzięki wyśmienitym produktom o wysokiej jakości zasponsorowanym przez innego członka wspomnianego szlaku, tj. firmie Bartecki z Domowej Wędzarni z Mosiny.
W niedzielę, 3 października, podczas imprezy plenerowej pn. „Poznańska Pyra” w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie odbędzie się konkurs, w którym zgłoszone dania z ziemniaków będą walczyć o Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Pyry”. Tu zgłoszenia przyjmowane są do 2 października drogą mailową, a danie konkursowe wraz z oryginałem formularza należy przywieźć do Muzeum Narodowego w dniu konkursu, tj. 3 października w godz. 10.00 – 12.00. Wręczenie nagród nastąpi jeszcze tego samego dnia na scenie znajdującej się na głównym placu Muzeum ok. godz. 16.00. Więcej informacji znaleźć można na stronie szlaku kulinarnego.