Które dania z kapusty i ziemniaków w powiecie poznańskim są najsmaczniejsze? Zapraszamy do udziału w dwóch konkursach!


Odwiedzający targi będą mogli również skosztować bigosu przygotowanego w ramach promocji potraw regionalnych. Wśród gotujących i serwujących bigos znajdą się między innymi starosta poznański Jan Grabkowski, Marek Gąsiorowski – prezes Slow Food Wielkopolska, Witold Wróbel – animator zdarzeń kulinarnych i edukacyjnych, a także Jan Babczyszyn – p.o. dyrektora Instytutu Skrzynki, operatora szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego. Mięsne kąski w bigosie posmakować będzie można dzięki wyśmienitym produktom o wysokiej jakości zasponsorowanym przez innego członka wspomnianego szlaku, tj. firmie Bartecki z Domowej Wędzarni z Mosiny.

W niedzielę, 3 października, podczas imprezy plenerowej pn. „Poznańska Pyra” w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie odbędzie się konkurs, w którym zgłoszone dania z ziemniaków będą walczyć o Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Pyry”. Tu zgłoszenia przyjmowane są do 2 października drogą mailową, a danie konkursowe wraz z oryginałem formularza należy przywieźć do Muzeum Narodowego w dniu konkursu, tj. 3 października w godz. 10.00 – 12.00. Wręczenie nagród nastąpi jeszcze tego samego dnia na scenie znajdującej się na głównym placu Muzeum ok. godz. 16.00. Więcej informacji znaleźć można na stronie szlaku kulinarnego.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz