Gotowali grochówkę w kuchniach polowych (ZDJĘCIA)


Na parkingu Makro z inspiracji Kuchni Polowej Poznań  odbyły się I Otwarte Mistrzostwa Polski Gotowania Grochówki w Kuchniach Polowych.

Do rywalizacji zgłosiło się dwanaście zespołów, jednak ostatecznie do walki stanęło pięć grup z: Niepołomic (Małopolska), Piaseczna (Mazowieckie), Poznania, Rogoźna oraz Szczytnik (Wielkopolska). Jury w składzie: Juliusz Podolski, sekretarz redakcji „Naszego Głosu Poznańskiego”, współwłaściciel De’GUSTATOR PR i krytyk kulinarny od lat związany z gastronomią, Piotr Michalski z restauracji TOGA, Wojciech „Carlos” Wojtkowiak, szef kuchni w restauracji „Salon z Ogrodem” oraz reprezentująca firmę Makro Aneta Skowrońska.

Zadaniem zawodników było ugotowanie minimum 50 litrów  grochówki  tak dobrej aby jurorom przypadła do smaku. Wśród zespołów pierwsze miejsce zajęła Kuchnia Polowa Rogoźno, która na przygotowanie 50 litrów zupy zużyła: 3 kg kiełbasy, 2 kg boczku, 7 kg ziemniaków, 5 kg warzyw (marchew, pietruszka, por, cebula) i 8 kg grochu łuskanego no i oczywiście różnego rodzaju przypraw. Drugie miejsce przypadło firmie Handlowo-Usługowej Bartpol z Niepołomic, a na trzecim miejscu znalazły się połączone siły Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich przy ul. Warzywnej w Poznaniu z firmą „Gastropol” – „U leniwej Danuty” w Poznaniu.

Na koniec można było za zakupiony bon zjeść grochówkę z wybranej przez siebie kuchni.

Tekst i zdjęcia: Hieronim Dymalski

 

Dodaj komentarz