Gęsina na Imieninach


11 listopada odbędzie się 6. edycja wydarzenia pod nazwą „Gęsina na Imieninach” promującego polskie mięso gęsie i jego przetwory. Nie ma ono charakteru komercyjnego, a jego finansowanie zapewnia Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego. Głównym organizatorem przedsięwzięcia jest Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, a współorganizatorami są: Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu oraz Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy w Poznaniu.

Gesina na Imieninach

Zaplanowana na 11 listopada w ramach Święta Niepodległości oraz przypadających na ten dzień imienin Marcina. Jako miejsce realizacji przedsięwzięcia przewiduje się, podobnie jak w
latach ubiegłych, miasto Poznań. Będzie ona stanowić część wielkiego wydarzenia, odbywającego się równocześnie w kilku miejscach w centrum Poznania, łącząc w sobie popularną w Wielkopolsce tradycję świętomarcińską oraz niepodległościową. W obu tych przypadkach symbolem wydarzenia są gęsi. I stąd pomysł, aby w ten właśnie sposób propagować mięso gęsie jako składnik diety człowieka. Jest więc akcją promującą polską gęsinę, nie tylko jako mięso zdrowe i pożywne, ale też jako potrawę narodową.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz