Gęsina – jedzmy i uczmy się gotować


Przedstawiamy kolejne gęsie propozycje w poznańskich restauracjach. Dzisiaj zapraszamy do restauracji Concordia Taste, gdzie w sobotę odbędą się także warsztaty kulinarne oraz do Chłopskiego Jadła na ul. Kantala w Poznaniu.

 

Concordia Taste

Do 25 listopada w restauracji Concordia Taste można spróbować autorskich dań szefa kuchni Tomasza Purola na bazie gęsiny, a 10 listopada wziąć udział w mistrzowskich warsztatach kulinarnych i nauczyć się samodzielnie wykonywać dania z wykorzystaniem gęsiego mięsa. Jest to związane z udziałem Concordia Taste w IV edycji akcji kulinarnej „Gęsina na św. Marcina” organizowanej przez Slow Food Polska.

Startują w niej najlepsze restauracje z całego kraju, by promować zdrowe dania z mięsa gęsiego, którego nasz kraj jest jednym z czołowych producentów. W tym czasie w Concordia Taste będzie można degustować trzy dania, w których gęsina jest głównym smakiem, wziąć lekcję u mistrza kuchni Tomasza Purola, wreszcie degustować specjalne wino towarzyszące akcji St. Martin z Benedyktyńskiego Opactwa w Pannonhalmie z Węgier.

W tym roku w ramach akcji „Gęsina na św. Marcina” blisko 50 najlepszych polskich restauracji w całej Polsce będzie serwować gęsinę wg przepisów szefów kuchni. Wezmą też udział w konkursie na najlepszy restauracyjny przepis, a promocja polskiej gęsiny będzie też miała miejsce podczas „Salone del Gusto” w Turynie.

Celem akcji jest zwrócenie uwagi na walory smakowe i zdrowotne gęsiny, przywrócenie tradycji domowego pieczenia i przyrządzania tego mięsa, które było koronnym daniem podawanym podczas Święta Niepodległości 11 listopada. Tomasz Purol szef kuchni Concordia Taste wybrał trzy dania, które będą serwowane w tym czasie w restauracji oraz, które uczestnicy warsztatów kulinarnych będą mieli okazję nauczyć się przyrządzać pod jego okiem.

Przystawka: Kiełbasa z młodej gęsiny aromatyzowana  majerankiem podana na musie z pasternaka z sosem z musztardy francuskiej i dodatkiem galaretki grzybowej.

Zupa: Consome z gęsiny i pomidorów podane z pulpecikami z gęsiego udka i rozmarynu.

Danie główne: Smażony filet z gęsi na musie dyniowym i pieczonymi burakami, ze smażonymi porami i pudrem tymiankowym.

Warsztaty z Tomaszem Purolem odbędą się w Concordia Design 10 listopada w godz. 15.00-19.00.

Zwieńczeniem warsztatów będzie kolacja, na której uczestnicy będą degustować przygotowane wspólnie dania. Do kolacji serwowane będzie wino specjalnie sprowadzone na to wydarzenie z Węgier – St. Martin z Benedyktyńskiego Opactwa w  Pannonhalmie. Wino trafia wyłącznie do około 40 restauracji w Polsce, które w tym roku zostały zaproszone przez organizację Slow Food Polska do IV edycji akcji „Gęsina na św. Marcina”. Udział w warsztatach jest płatny.

Gęś w Chłopskim Jadle 

Smakowita pieczona pierś z gęsi w sosie winno-pieczeniowym serwowana z buraczkami zasmażanymi oraz ziemniakami – do zamawiania szczególnie tego dania
Chłopskie Jadło zachęca wszystkich gości, którzy zjawią się w restauracjach tej sieci 11 listopada. Chłopskie Jadło przyłączyło się bowiem do ogólnopolskiej akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”, która ma na celu promowanie gęsiny i przywracanie tradycji serwowania jej w dniu Narodowego Święta Niepodległości i jednocześnie dnia św. Marcina oraz przy
innych świątecznych okazjach.

– Jak przypominają organizatorzy akcji, dawniej mawiano, że „Na św. Marcina najlepsza gęsina” i w tym dniu odbywały się tradycyjne rodzinne obiady, podczas których jadano dania przyrządzone właśnie z gęsiego mięsa. My również uważamy, że gęsina jest wyjątkowa w smaku i wartościowa, dlatego zasługuje na przywrócenie jej dawnego uznania. W restauracjach Chłopskie Jadło gęsina jest w menu nie od dziś, ale już dziś na nowo zachęcamy do jej spróbowania – mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska.

Organizatorem akcji, w której biorą udział restauracje z całej Polski, jest województwo kujawsko-pomorskie. W okresie od 10 listopada do 15 grudnia w ponad 150 restauracjach, w tym 8 lokalach pod szyldem Chłopskie Jadło, będzie można zamówić dania z gęsiny. Znakiem rozpoznawczym tych restauracji będą m.in. plakaty i naklejki na drzwi z hasłem „Czas na gęsinę”.

Czytaj także:

Jeszcze raz gęsina… (Galeria)

Gęsina na Marcina i dzban wina

 

Dodaj komentarz