Dania z dodatkiem CBD


Konopie siewne już od wieków były wykorzystywane w kuchni. Do potraw dodawano olej z nasion konopnych tłoczony na zimno. Dodatkiem był także proszek i susz konopny. Olejek CBD wykazuje szeroki wachlarz właściwości prozdrowotnych – ma działanie uspokajające, przeciwbólowe, przeciwzapalne i wzmacniające naturalną odporność organizmu. Poznaj dania z dodatkiem CBD, które są pyszne, a jednocześnie pozwolą Ci na ciekawy sposób spożycia tego naturalnego składnika.

Olej CBD w kuchni – co warto wiedzieć?

Pamiętaj, że naturalne właściwości kannabidiolu wykorzystasz jedynie wtedy, gdy dodasz go do dań na zimno. Niestety nie sprawdzi się do smażenia, dań duszonych czy gotowanych (nie wolno podgrzać go do 50 stopni C). Ma on lekko orzechowy posmak, który dobrze skomponuje się ze smakami słodkimi oraz pikantnymi. Możesz go dodawać do koktajli, które dzięki CBD nabiorą aksamitnej konsystencji i ciekawego smaku. Sprawdzi się także jako dodatek do ciast, ciasteczek i innych deserów czy sosów do sałatek lub surówek. Jego włączenie do codziennego jadłospisu pomoże Ci wzmocnić układ odpornościowy i poprawić ogólny stan zdrowia. Zawsze najpierw odmierz odpowiednią dawkę oleju CBD – na początku należy sięgać po niewielkie ilości, które z czasem można nieco zwiększać. Zwróć również  uwagę na to, aby nie mieszać go z gorącymi składnikami, ponieważ wtedy (podobnie jak podczas smażenia czy gotowania) również straci swoje naturalne właściwości.

Konopny sos winegret

Lubisz sałatki z dodatkiem winegret? Klasyczną wersję możesz zamienić na sos z dodatkiem CBD. Przygotuj:

– 50 ml oleju CBD

– 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny

– ½ łyżeczki sosu sojowego

– odrobinę soli i pieprzu

– 3 łyżki musztardy.

Przygotowanie: składniki wystarczy dokładnie połączyć (np. w blenderze) i polać sosem gotową sałatkę.

Hummus pomidorowy z dodatkiem CBD

Lubisz pomidorowy hummus? Możesz go przygotować w wersji z CBD. Przygotuj:

– 6 plasterków suszonych pomidorów w oleju

– 400 gram gotowanej cieciorki (możesz wykorzystać cieciorkę z puszki)

– 5 łyżek pasty sezamowej Tahini (możesz zrobić ją samemu)

– 3 rozgniecione ząbki czosnku

– sól, świeży pieprz (do smaku)

– 3 krople oleju CBD

– 6 łyżek oleju z nasion konopi (lub oliwy z oliwek)

– 4 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,

– łyżeczkę słodkiej papryki i szczyptę chilli

– po pół pęczka: natki pietruszki i kolendry

– odrobinę wody.

Przygotowanie:

Zblenduj pomidory, cieciorkę, czosnek, olej i sok z cytryny aż uzyskasz jednolitą masę. Teraz dodaj pastę sezamową Tahini i całość wymieszaj. Gdy pasta wyjdzie Ci zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody i wymieszaj. Dopraw posiekanymi ziołami i przyprawami. Następnie dodaj olejek CBD. Hummus doskonale sprawdzi się do pieczywa oraz warzyw (mogą być świeże lub gotowane).

Zielone smoothie z CBD

Warzywne smoothie to prawdziwa bomba witamin i minerałów, która doda Ci energii na cały dzień. Olej CBD świetnie sprawdzi się jako dodatek do tego koktajlu.Przygotuj:

– garść jarmużu

– garść świeżego szpinaku

– 250 ml mleka roślinnego

– 3 krople CBD

– łyżkę oleju kokosowego (możesz wykorzystać również olej z nasion konopi)

– świeżą miętę

– odrobinę soli, pieprzu i chilli (do smaku)

Przygotowanie:

Składniki zblenduj na jednolitą masę (około minutę). Smoothie najlepiej smakuje podane tuż po zblendowaniu.

Fot. Biokonopia.pl

Dodaj komentarz