Wybieramy pomidory do uprawy w gruncie | Nasz Głos Poznański

Wybieramy pomidory do uprawy w gruncie


Pomidor uznawany jest za warzywo niezastąpione w kuchni ze względu na swoje walory smakowe i niezwykłe bogactwo witamin oraz minerałów. Najsmaczniejszy zaś będzie tylko ten z przydomowego ogródka. A że jego uprawa jest niezwykle prosta, stał się jednym z najpopularniejszych warzyw uprawianych w Polsce.

Uprawa pomidora jest niezwykle prosta, a w sklepach ogrodniczych dostępny jest szeroki wachlarz odmian od małych koktajlowych po szklarniowe. Należy jednak pamiętać, że pomidory są ciepłolubne i mają długi okres wegetacyjny. Gdyby ich nasiona wysiać wprost do gruntu bardzo długo kiełkowałyby, a rośliny prawdopodobnie rosłyby znacznie słabiej, zaczęłyby owocować bardzo późno i dałyby niski plon. Nasiona pomidorów kiełkują dopiero w temperaturze 20-25ºC, dlatego aby przyspieszyć ich wzrost pomidory uprawia się tylko z rozsady zakładanej w lutym.

Najpopularniejsze odmiany pomidora

Gotową rozsadę można kupić w sklepie ogrodniczym już na początku sezonu, czyli w lutym. Można wybierać spośród wielu różnych odmian, które różnią m.in. wysokością, kształtem i kolorem owoców.  Niewątpliwie do najciekawszych odmian należą pomidory: Bawole Serce, Faworyt, Malinowy Warszawski, Maskotka, Kmicic, Krakus, Baron, czy Green Zebra.

Pomidor „Bawole Serce” to jedna ze starszych odmian, wyhodowanych na potrzeby uprawy amatorskiej. Mimo pojawienia się wielu nowych, wartościowych odmian ten pomidor powraca do łask ze względu na wyjątkowe walory estetyczne oraz smakowe owoców, które są ponadprzeciętnie duże, bo mogą mieć od 200 aż do 600 gram wagi. Ich miąższ jest bardzo mięsisty, soczysty i słodki.

Pomidor gruntowy „Malinowy Faworyt” jest to odmiana średniowczesna przeznaczona do uprawy w gruncie przy palikach. Owoce są bardzo duże, osiągające wagę do 400 gram z cienką, malinową skórką. Miąższ charakteryzuje się niewielką ilością nasion.

Pomidor „Malinowy Warszawski” to stosunkowo nowa odmiana wśród obecnie znanych pomidorów malinowych. Są lekko spłaszczone, lekko żebrowane, bez piętki i bardzo mięsiste. Jest to roślina przeznaczona do hodowli amatorskiej w przydziałkowych ogródkach.

Z kolei znakomicie sprawdzi się w uprawie w donicach ustawionych na parapecie czy na werandzie pomidor „Maskotka” typu cherry.

A pomidor „Kmicic” to odmiana gruntowa, która charakteryzuje się wysokim plonem wczesnym i zdolnością do wydawania owoców nawet przy niezbyt dobrych warunkach atmosferycznych. Idealnie nadaje się do konserwowania w całości czy na ketchupy, ponieważ jej pomidory są niezwykle twarde, a zawartość suchej masy w ich miąższu kształtuje się na wysokim poziomie nawet 8%.

Pomidor „Krakus” jest ceniony przede wszystkim za soczystość miąższu. Konsumenci z ochotą przeznaczają go na różnego rodzaju domowe przetwory czy dodają go do sałatek. Odmiana ta jest bardzo ceniona przez działkowców, gdyż charakteryzuje ją wysoka plenność i wczesne owocowanie.

Pomidory „Green Zebra” charakteryzują się – jak sama nazwa wskazuje prążkowaniem typowym dla sierści zebry. Ten niezwykły wzór na ich skórce sprawia, że wyglądają bardzo atrakcyjnie i można tworzyć z nich ciekawe kompozycje przeróżnych sałatek i przekąsek.

Wszystkie te odmiany dostępne są w sklepie ogrodniczym Świat Kwiatów pod tym linkiem https://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-pomidorow/.

Cenne źródło witamin i minerałów

Pomidory mają mnóstwo witaminy C. Duży owoc (ok. 180 g) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 60 proc. Zawiera też sporo witaminy E (25 proc. dziennego zapotrzebowania) oraz beta-karotenu – silnych antyoksydantów, czyli bezcennych dla naszego zdrowia substancji neutralizujących szkodliwe wolne rodniki. W pomidorach obecne są witaminy z grupy B (działają korzystnie na układ nerwowy), w tym witamina PP (wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi), a także witamina K (ma właściwości przeciwkrzepliwe). Pomidory to też bogactwo pierwiastków mineralnych. Jednym z najważniejszych jest potas, który dzięki swojemu działaniu moczopędnemu obniża ciśnienie krwi. Pomidory dostarczają również wapnia, magnezu, żelaza. Znajdziesz w nich też takie rzadko spotykane w produktach spożywczych mikroelementy jak mangan, miedź czy kobalt.

Pomidory dla urody i nienagannej figury

Pomidory bardzo korzystnie wpływają na stan naszej skóry. Wspomniana witamina C zwiększa bowiem stopień jej dotlenienia oraz wzmacnia drobne naczynia krwionośne. Zapobiega też nadmiernej łamliwości włosów i ich wypadaniu. Witamina E z kolei chroni przed powstawaniem zmarszczek i przedwczesnym starzeniem się.

Pomidory pomogą także utrzymać nienaganną figurę. Warzywa te aż w 93 proc. składają się z wody, a więc nie są bardzo kaloryczne. W 100 gramach znajduje się około 15 kcal. Dodatkowo zawierają błonnik, który na długi czas zapewnia uczucie sytości. Natomiast moczopędny potas znacznie ułatwia pozbywanie się nadmiaru wody z organizmu.

Dodaj komentarz