Cukinia w roli głównej


Czy cukinia to kabaczek? Rozwiejmy wszelkie wątpliwości – tak, to po prostu odmiana dyni zwyczajnej! Chodzi dokładnie o to samo warzywo, jedynie w innej fazie dojrzewania. Cukinia do młoda jarzyna, która w końcowej fazie wzrostu przeistacza się w kabaczka mogącego osiągnąć od 15 do 20 cm długości.

Cukinia – jej właściwości oraz wpływ na zdrowie

Najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem cukinii jest odmiana zwana zieloną. Charakteryzuje się ona tym, że jej ciemnozielona skóra pokryta jest charakterystycznymi cętkami. Jeśli robicie zakupy w osiedlowych warzywniakach czy popularnych marketach, to z pewnością ten gatunek spotkacie najczęściej.

Co zawiera w sobie cukinia? Jest ona przede wszystkich bogatym źródłem potasu, żelaza, wapnia oraz karotenu. Ponadto w jej składzie można znaleźć witaminy z grupy B (głównie jest to B1, B2 oraz B3, czyli niacyna) oraz witaminę C. Jeśli chcesz cieszyć się z wszystkich właściwości odżywczych, które oferuje cukinia, musisz pamiętać, aby przechowywać ją w lodówce nie dłużej niż 3 dni.

Cierpisz na zgagę lub często doskwiera Ci refluks żołądkowy? Koniecznie dodaj cukinię do swojej codziennej diety, ponieważ jej właściwości odkwaszające będą miały zbawienny wpływ na Twoje zdrowie!

Przepyszne przepisy na dania z cukinią

Szukasz kulinarnych inspiracji z cukinią w roli głównej? Lepiej nie mogłeś trafić! Poniżej znajdują się cztery wyjątkowe przepisy z tym przepysznym warzywem:

https://uwielbiam.pl/przepis/placki-z-cukinii-4 – albo na słodko, albo na słono, czyli smakowite placki z cukinii;

https://uwielbiam.pl/przepis/ciasto-czekoladowe-z-cukinii-z-polewa-kakaowa – ciasto czekoladowe z cukinii z polewą kakaową;

https://uwielbiam.pl/przepis/pasztet-z-cukinii-2 – szybki i prosty przepis na wegetariański pasztet z cukinii;

https://uwielbiam.pl/przepis/makaron-z-cukinii-z-sosem-bolonskim – makaron z cukinii z sosem bolońskim.

No to jak, który przepis pierwszy pojawi się na Twoim talerzu? Życzymy smacznego!

Dodaj komentarz