Zanim zjemy ostatnią pyrę…


Pyra jaka jest, każdy widzi. Wsadzasz ją w ziemię i rośnie. Ale czy na pewno? Naukowcy biją na alarm, że przy obecnym sposobie eksploatacji gleby pozostało nam ok. 50 corocznych plonów*!

Współcześni 30-, 40-latkowie raczej nie odczują tego szczególnie mocno. Ale ich dzieci i wnuki już tak. Nie próbujmy tego sprawdzać… Próbujmy to zmienić!

Pomimo, że problemy stają się coraz bardziej skomplikowane, rozwiązania pozostają zawstydzająco proste
Bill Mollison (naukowiec, wykładowca i naturalista, uważany za ojca permakultury)

Zapraszamy Cię do odkrywania i budowania Nowego. Co miesiąc, przez pełen rok, hasłowo – do samodzielnego doczytania – proponować będziemy kroki duże i małe,  z zakresu ogrodnictwa, ale też „survivalu”. Dla tych, co mają ogród. Dla tych, którzy władają balkonami. Dla ciekawskich i tych, co po prostu lubią być „gotowi”.

SIERPIEŃ:

1. Wypróbuj rozmnażanie roślin z pestek, np. mirabelki, czereśnie, nawet jabłka.

2. To czas przycinania drzew pestkowych.

3. Kontynuuj suszenie ziół oraz zbiór nasion z własnego ogrodu – rośliny uprawiane z samodzielnie zebranych nasion są silniejsze i lepiej przystosowane do warunków konkretnego terenu, działku!

4. Ostatnie intensywne opady dobrze nasączyły glebę wodą – dlatego po takim deszczu warto grządki wyściółkować by nie pozwolić zebranej wilgoci na odparowanie.

5. W II połowie sierpnia sadzimy rośliny cebulowe, kwitnące wiosną.

6. Pozostaw na swoich grządkach i rabatach gdzieniegdzie suche rośliny zielne – stanowią pokarm dla ptaków, są miejscem do życia owadów i budują bioróżnorodność.

7. To świetny czas na rozpoczęcie własnej, przydomowej uprawy grzybów – boczniaków.

I pamiętaj, że „wszystkie problemy tego świata można rozwiązać w ogrodzie”
Geoff Lawton (edukator permakulturowy)

Daria i Maciej

A jeśli masz pytania lub chciałbyś dopytać  o szczegóły jesteśmy tutaj: www.facebook.com/permakultura.maliniec

*Prognoza FAO wydana w grudniu 2014 r. „jeśli bieżące tempo degradacji gleb nie zostanie zatrzymane, to w przeciągu 60 lat na świecie zniknie uprawna warstwa gleby, zdolnej do wydawania plonów.

 

Lipcowy artykuł z tego cyklu przeczytasz tutaj:

Zanim zjemy ostatnią pyrę

Czerwcowy artykuł z tego cyklu przeczytasz tutaj:

Zanim zjemy ostatnią pyrę

Czytaj także artykuły z tego cyklu:
z kwietnia: Zanim zjemy ostatnią pyrę, a także ze  stycznialutegomarca.

Fot. Tchiboblog.pl

1 komentarz

  1. Dziękujemy za publikację :) Zachęcamy do pozostawienia w ogrodzie skrawka „suchych badyli” ;)

Dodaj komentarz