Śródziemnomorska fiesta (Video)


Gorące klimaty opanowały Poznań! Od poniedziałku – 1 października – trwa Festiwal Kuchni Śródziemnomorskiej, kolejne porywające wydarzenie na poznańskim szlaku kulinarnym. Patronem medialnym, imprezy jest Nasz Głos Poznański.


Jeszcze do 14 października najlepsi Szefowie Kuchni w mieście będą bawić się kulinariami, szukając inspiracji w kuchniach krajów basenu morza śródziemnego – Hiszpanii, Włoch, Grecji i Francji.

Poznańscy Szefowie zgodnie pokazują, że Warszawa to nie jedyna destynacja na kulinarnej mapie Polski. Jakub Ignyś z Restauracji Mosaica, Tomasz Trąbski z Blow Up Hall 5050, Krzysztof Kucharski z Restauracji 3 Kolory czy Marcin Michalski z Pasteli specjalnie na potrzeby Festiwalu Kuchni Śródziemnomorskiej stworzyli nowe, porywające kreacje kulinarne, które uwodzą wszystkie zmysły gości. Suflaki – greckie szaszłyki z cielęciną i grillowanymi warzywami, Filet Mignon z ratatouille i sosem Cafe de Paris czy francuskie owoce morza z kaszą Kus Kus zawinięte w sałatę raddichio z pewnością pozytywnie zaskoczą poznaniaków i pomogą poszerzyć
kulinarne horyzonty.

Wyjątkowa okazja do skosztowania Festiwalowych kreacji Szefów Kuchni nadarzy się już w najbliższy weekend (6-7 października). Właśnie wtedy bowiem odbędzie się wielka Śródziemnomorska Fiesta, a uczestniczące w niej restauracje zaoferują swym gościom atrakcyjne zniżki.

Podczas Fiesty w restauracji Mosaica obowiązywać będzie 30% zniżka na festiwalowe menu, wykreowane przez Szefa Kuchni Jakuba Ignyś. 30% zniżki na dania śródziemnomorskie czeka również na gości w Pracowni.

Restauracja Bokeh zaoferuje 30% zniżki na całe menu, z wyłączeniem napojów, alkoholu i papierosów. Oprócz tego, już w sobotę o godz. 14:00 w Bokeh odbędzie się pokaz przygotowywania paelli na ogromnej, prawie metrowej patelni. Po pokazie – bezpłatna degustacja przygotowanego specjału!

Atrakcji nie zabraknie też w Pika Pika tapas bar y vino – w niedzielę każde wino w lokalu z obsługą w cenie jak wynos. Dzięki temu butelkę oryginalnego, hiszpańskiego wina kupimy już za 30 zł. Dodatkowo, jak zwykle w Pika Pika do każdego wina gratis pyszne tapasy z produktów prosto z Hiszpanii.

Ciekawe propozycje czekają również na gości w restauracjach Pastela i 3 Kolory, gdzie przez cały okres Festiwalu obowiązują odpowiednio 20% i 10% zniżki na dania z trwającego w danym dniu segmentu Festiwalu, np. kuchnia włoska od piątku do niedzieli, grecka od poniedziałku do środy.

Zapomnieć nie można również w Blow Up Hall 5050, gdzie kreacje Szefa Tomasza Trąbskiego przez cały okres Festiwalu czekają na gości w bardzo atrakcyjnych cenach, np. 39zł na trzydaniowe wegetariańskie menu degustacyjne.

Zapraszamy więc na wielką Śródziemnomorską Fiestę, która będzie swoistym podsumowanie pierwszego tygodnia Festiwalu Kuchni Śródziemnomorskiej i dawką pozytywnej energii na nadchodzący. Do zobaczenia już w najbliższy weekend!

ŚRÓdZIEMNoMORSKa fiestA

ZNIŻKI PODCZAS FESTIWALU KUCHNI ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ:

– w Pasteli przez cały okres Festiwalu obowiązuje 20% zniżki na dania z trwającego w danym czasie segmentu Festiwalu
– w restauracji 3 Kolory podczas Festiwalu 10% zniżki na dania z trwającego w danym czasie segmentu Festiwalu
– w Bokeh podczas Śródziemnomorskiej Fiesty 6-7 października 30% zniżki na menu (z wyłączeniem napojów, alkoholu i papierosów)
– w restauracji Mosaica podczas Śródziemnomorskiej Fiesty 6-7 października 30% zniżki na kreacje Festiwalowe
– w Pracowni podczas Śródziemnomorskiej Fiesty 6-7 października 30% zniżki na dania kuchni śródziemnomorskiej
– w Pika Pika podczas Śródziemnomorskiej Fiesty 6-7 października na hasło ‚Festiwal Kuchni Śródziemnomorskiej’ super zniżka – wino w lokalu w cenie na wynos
– w Blow Up Hall 5050 przez cały okres Festiwalu super ceny na kulinarne kreacje Szefa Tomasza Trąbskiego – w tym 39 zł za trzydaniowe wegetariańskie menu degustacyjne

HARMONOGRAM FESTIWALU KUCHNI ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ:
 30 września (niedziela) – Festiwalowe Preludium – livecooking na Malcie
 1 października (poniedziałek) – Kuchnia Wegetariańska
 2-4 października (wtorek-czwartek) – Kuchnia Hiszpańska
 5-7 października (piątek-niedziela) – Kuchnia Włoska
 8-10 października (poniedziałek-środa) – Kuchnia Grecka
 11-14 października (czwartek-niedziela) – Francuski Fusion

MATERIAŁ VIDEO

Piotr Benenowski – przedstawiciel Kulinarnego Poznania i Tomek Trąsbki – szef kuchni Blow Up Hall Restaurant omawiają program Festiwalu i ofertę każdej z restauracji.

http://www.youtube.com/watch?v=qcqHdv-CjaE&feature=autoplay&list=UUyzJ42tFDpKEr_pvovXWZNg&playnext=1

http://www.youtube.com/watch?v=kJriFw3z0wY&feature=share&list=UUyzJ42tFDpKEr_pvovXWZNg

 

Organizatorem Festiwalu jest:

Dodaj komentarz