15 poznańskich restauracji wyróżnionych w przewodniku Michelin 2024


– Publikacja daje turystom i mieszkańcom pretekst do odwiedzenia wyróżnionych restauracji. Lokale, które nie znalazły się na liście, mają szansę na wyróżnienie w kolejnych latach. Warto zwrócić uwagę, że tegoroczna lista jest dłuższa o cztery atrakcyjne adresy. Inspektorzy znają Poznań coraz lepiej, więc każdy, kto smacznie gotuje, ma szansę zostać zauważonym – tłumaczy Jakub Pindych, recenzent kulinarny związany z PLOT.

Publikacja rekomendacji u progu sezonu wakacyjnego to doskonała wiadomość dla restauratorów i całego sektora turystycznego. To także dodatkowy impuls do podróży dla samych turystów, którzy wakacyjne wyjazdy będą mogli planować z czerwonym przewodnikiem w ręku.

– Zeszłoroczna publikacja zauważalnie wpłynęła na wzrost liczby rezerwacji i zainteresowanie poznańską ofertą gastronomiczną. Również w tym roku spodziewamy się, że kulinaria będą jednym z głównych pretekstów przyjazdu do Poznania – dodaje Jan Mazurczak.

Pełna lista poznańskich restauracji, które znalazły się w polskiej edycji przewodnika Michelin 2024:

1.Restauracja MUGA – 1 gwiazdka Michelin

2.Fromażeria – Bib Gourmand

3.TU. – Bib Gourmand

4.SPOT. – Bib Gourmand

5.62 Bar & Restaurant

6.Restauracja A NÓŻ WIDELEC

7.CUCINA 88 – City Park – debiut na liście

8.Delicja

9.Marino Bistrot – debiut na liście

10.NOOKS

11.Papavero

12.PASODOBRE Restaurant & Tapas Bar – debiut na liście

13.Port Sołacz – debiut na liście

14.The Time

15.Zen On

Gwiazdki to najwyższe wyróżnienia przyznawane przez francuski przewodnik kulinarny Michelin. Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii („Une très bonne table dans sa catégorie”).

Bib Gourmand to wyróżnienie przyznawane od 1997 roku, oznaczające wyjątkowo smaczną ofertę kulinarną w umiarkowanych cenach.

Wyróżnieniem jest jednak już sam wpis do przewodnika. Wskazane lokale są „na radarze” Michelina i mają szansę na gwiazdki w przyszłości.

PLOT, Fot. J. Pindych

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz