Wyróżnienia otrzymali:
- KGW „Piękni i Młodzi” w Pecnej za Salceson z Gęsiny
- Karczma pod Dębami z Komornik gm. Kleszczewo za Pasztet z gęsiny z żurawiną, borowikami i galaretką z wina
- PHU CRISTAL Jakub Klorek z Ostromecka (woj. kujawsko-pomorskie) za Czerninę z kluseczkami szarymi
- Nie Śpimy Lepimy ze Swarzędza za Pierogi z gęsiną podawane z sosem borowikowym
- Zespół Szkół Nr 2 im. Przyjaźni Polsko-Norweskiej w Ostrzeszowie za Gęsie pipki w chlebie
Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022- Przekąski z Gąski” przyznano:
- Ewa Michalska „Kucharz Osobisty” Puszczykowo za Smalec gęsi
- KGW „Piękni i Młodzi” w Pecnej za Kluski w rosole z gęsi
Karczma Szreniawa za Gęsie pipki- Karczma pod Dębami z Komornik gm. Kleszczewo za Pasztet z gęsiny z żurawiną, borowikami i galaretką z wina
- Michał Widerski KGW Gurówko za tartę z musem z gęsich wątróbek
- Tradycyjne Jadło z Pomarzanowic za Pasztet pieczony z gęsi 100 g
- Nie Śpimy Lepimy ze Swarzędza za Pierogi z gęsiną podawane z sosem borowikowym.
Upominki dla laureatów ufundował Powiat Poznański oraz Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Konkurs odbył się pod Honorowym Patronatem Jana Grabkowskiego Starosty Poznańskiego.
Fot. Hieronim Dymalski