Gęsie pipki, tatary, pierogi z gęsiną, pasztety, a nawet gołąbki – między innymi takie rarytasy czekały na członków kapituły konkursowej podczas tegorocznej odsłony ogólnopolskiego konkursu „Przekąski z gąski 2022” w restauracji Stara Osada w Wiórku.
Jury oceniało nie tylko smak, ale również prezentację dań. Szczególną uwagę zwrócił gęsinowy stół biesiadny przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej (gm. Mosina). Spośród 30 dań i przekąsek z gęsiny kapituła wyłoniła następujących zwycięzców:
finansowej w wysokości 1 000 złotych została Ewa
Michalska „Kucharz Osobisty” Puszczykowo nagrodzona za Smalec gęsi.
I miejsce ex aequo:
- Ewa Michalska „Kucharz Osobisty” z Puszczykowa za Tatar z gęsiny
- KGW „Piękni i Młodzi” w Pecnej za Kluski w rosole z gęsi
II miejsce ex aequo:
- Ewa Michalska „Kucharz Osobisty” z Puszczykowa za Galart z gęsi (prawa noga)
Karczma Szreniawa za Gęsie pipki
III miejsce ex aequo:
- PHU CRISTAL Jakub Klorek z Ostromecka (woj. kujawsko-pomorskie) za Gołąbki z gęsiną
- Paweł Powroźnik Restauracja „P jak pyszne” z Kępna za Tatar z gęsiny