Zdrowy tryb życia zmniejsza ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19


„I nie jest tak, że ktoś nie ma odpowiednich warunków, aby zwiększyć aktywność fizyczną. Jeżeli chcemy, to te warunki zawsze znajdziemy” – przekonywał. Wysiłek fizyczny, – co przypomniał lekarz – zwiększa odporność organizmu. „Zmniejsza natomiast zapalenie, stres oksydacyjny, czyli jeśli pojawi się tzw. czynnik zapalny, czynnik wirusowy, w tym SARS-CoV-2, mamy większe szanse, aby nie doszło do zakażenia lub tego, aby przebieg choroby był łagodniejszy” – zauważył Banach.

Kolejnym czynnikiem zmniejszającym ryzyko powikłań przy COVID-19 jest dieta. „Jedzmy zdrowo. Zadbajmy o witaminy, szczególnie o witaminę D. Tutaj chodzi też m.in. o witaminę C i witaminę E” – wymieniał. „Najlepiej, aby były to witaminy pochodzące z owoców, warzyw. Nie zapominajmy o kwasach omega 3, które też bardzo skutecznie hamują zapalenie i zwiększają odporność, a one są dostępne w rybach, orzechach, nasionach” – podkreślił naukowiec.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz