Zupa krem z brukwi
Składniki na około 3-4 porcje:
- 500 g brukwi
1/2 łyżeczki tymianku
szczypta mielonej kozieradki
szczypta kurkumy
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka płatków drożdżowych
1 łyżka oleju kokosowego/masła klarowanego
sól
Do podania:
3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
szczypta słodkiej papryki (jeśli lubisz możesz użyć wędzonej)
1 łyżeczka oleju kokosowego/masła klarowanego
szczypta tymianku
sól, świeża natka pietruszki i/lub koperek
Przygotowanie:
W garnku rozpuszczamy olej/masło, dodajemy przyprawy i obraną oraz pokrojoną w kostkę brukiew. Chwilę smażymy. Następnie wszystko zalewamy wodą do poziomu warzywa i gotujemy aż brukiew zmięknie. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kaszę gryczaną mieszamy z olejem/masłem oraz przyprawami i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Suszymy ją w piekarniku około 10-15 minut. Ugotowaną brukiew blendujemy na gładką zupę i dolewamy przegotowanej wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji, doprawiamy solą. Zupę podajemy z prażoną kaszą gryczaną i świeżą natką pietruszki i koperkiem.
Skorzonera w sosie porowo-cukiniowym
Składniki:
0,5 kg skorzonery
1/2 średniej cukinii
1/2 pora (bez ciemnozielonych liści)
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka masła klarowanego
szczypta mielonej kozieradki
1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych
pieprz
sól
natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
Skorzonerę obieramy i gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka. W rondelku rozpuszczamy masło klarowane, wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę cukinię i pociętego pora. Dodajemy kozieradkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i trochę pieprzu. Smażymy do momentu, gdy w kuchni będzie pięknie pachnieć czosnkiem. Następnie wlewamy wodę do poziomu warzyw i gotujemy wraz z płatkami drożdżowymi. Gotujemy. Gdy wszystko zmięknie blendujemy sos na gładko, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowaną skorzonerę podajemy z zielonym sosem i dekorujemy natką pietruszki.
Anna Szewczak – autorka bloga goodchanges.pl, zawodowo położna specjalistka w dziedzinie pielęgniarstwa neonatologicznego, gerontolog. Prywatnie miłośniczka kuchni wegetariańskiej, bezglutenowej, wielbicielka zdrowego odżywiania, a przede wszystkim mama, dla której żywienie w zgodzie z naturą to podstawa w dbaniu o zdrowie rodziny.