Zapomniane warzywa


Zupa krem z brukwi

Składniki na około 3-4 porcje:

  1. 500 g brukwi

1/2 łyżeczki tymianku

szczypta mielonej kozieradki

szczypta kurkumy

szczypta gałki muszkatołowej

1 łyżeczka płatków drożdżowych

1 łyżka oleju kokosowego/masła klarowanego

sól

Do podania:

3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej

szczypta słodkiej papryki (jeśli lubisz możesz użyć wędzonej)

1 łyżeczka oleju kokosowego/masła klarowanego

szczypta tymianku

sól, świeża natka pietruszki i/lub koperek

Przygotowanie:

W garnku rozpuszczamy olej/masło, dodajemy przyprawy i obraną oraz pokrojoną w kostkę brukiew. Chwilę smażymy. Następnie wszystko zalewamy wodą do poziomu warzywa i gotujemy aż brukiew zmięknie. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kaszę gryczaną mieszamy z olejem/masłem oraz przyprawami i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Suszymy ją w piekarniku około 10-15 minut. Ugotowaną brukiew blendujemy na gładką zupę i dolewamy przegotowanej wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji, doprawiamy solą. Zupę podajemy z prażoną kaszą gryczaną i świeżą natką pietruszki i koperkiem.

Skorzonera w sosie porowo-cukiniowym

 

Składniki:

0,5 kg skorzonery

1/2 średniej cukinii

1/2 pora (bez ciemnozielonych liści)

1 duży ząbek czosnku

1 łyżka masła klarowanego

szczypta mielonej kozieradki

1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych

pieprz

sól

natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Skorzonerę obieramy i gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka. W rondelku rozpuszczamy masło klarowane, wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę cukinię i pociętego pora. Dodajemy kozieradkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i trochę pieprzu. Smażymy do momentu, gdy w kuchni będzie pięknie pachnieć czosnkiem. Następnie wlewamy wodę do poziomu warzyw i gotujemy wraz z płatkami drożdżowymi. Gotujemy. Gdy wszystko zmięknie blendujemy sos na gładko, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowaną skorzonerę podajemy z zielonym sosem i dekorujemy natką pietruszki.

Anna Szewczak – autorka bloga goodchanges.pl, zawodowo położna specjalistka w dziedzinie pielęgniarstwa neonatologicznego, gerontolog. Prywatnie miłośniczka kuchni wegetariańskiej, bezglutenowej, wielbicielka zdrowego odżywiania, a przede wszystkim mama, dla której żywienie w zgodzie z naturą to podstawa w dbaniu o zdrowie rodziny.

 

 

 

 

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz