Zapomniane warzywa


Innym, chyba najmniej popularnym warzywem jest brukiew. Ogólnie bardzo trudno dostępna, choć jesienią w Poznaniu na Rynku Jeżyckim można ją kupić. Jest to warzywo kapustne o bardzo intensywnym ostro-gorzkim smaku. Zawiera bardzo dużo witamin m.in.: A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, C, D, K, a także wiele składników mineralnych tj.: wapń, fosfor, sód, żelazo, magnez, cynk, miedź i siarkę. Świetnie nadaje się do zup, potrawek warzywnych oraz placków.

Skorzonera inaczej wężymord odstrasza chyba samą nazwą, bo wyraźnie widzę, że ludzie nawet gdy mogą po nią sięgnąć, (coraz częściej bywa dostępna nawet w marketach), niechętnie ją wybierają. Osobiście smuci mnie ten fakt, że częściej „na spróbowanie” wrzucamy do koszyka produkty egzotyczne niż nasze lokalne, zapomniane. A skorzonera jest prawdziwym przysmakiem. Delikatna i łagodna w smaku, nieco przypomina szparagi stąd też jej inna nazwa „zimowe szparagi”.

Zarówno skorzonera, pasternak jak i brukiew to warzywa jesienno- zimowe. Warto więc spróbować wprowadzić je do swojej diety, ponieważ oprócz aspektów zdrowotnych z pewnością będą dla nas miłym urozmaiceniem marchewkowo-buraczano-ziemniaczanej monotonii.  Poniżej znajdują się smaczne przepisy na wykorzystanie tych wspaniałych warzyw. Razem przywróćmy im świetność!

Ziołowe kluski  z pasternaku

Składniki na 4 porcje:

  1. 500 g ugotowanego pasternaku (u mnie 3 bardzo duże sztuki)

mąka ziemniaczana

kilka gałązek świeżego tymianku

kilka listków świeżej szałwii

sól

do podania:

oliwa, czosnek, świeże zioła

Przygotowanie:

Ugotowany i przestudzony pasternak ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Uklepujemy, dzielimy na 4 części, jedną wyjmujemy, a miejsce po niej wypełniamy mąką ziemniaczaną. Zioła drobno siekamy. Masę solimy, dodajemy zioła, zagniatamy i formujemy kluseczki. Ja lubię małe kuleczki, ale można oczywiście zrobić tradycyjne śląskie z  dziurką. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy chwilę od momentu wypłynięcia. Podajemy z oliwa utartą z czosnkiem, solą, pieprzem, świeżymi ziołami i gotowanymi warzywami.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz