XV Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku


– Chcemy pokazać, co w Polsce robi się ciekawego, jeśli chodzi o alkohole rzemieślnicze od małych producentów. Podczas festiwalu będzie można spróbować wielu ciekawych wytworów, jak np. destylaty z piwa, banana czy… serwatki mleka koziego, a także zbożowych i owocowych wódek oraz ginów – wylicza Marcin Czarnecki – organizator Festiwalu Polskich Alkoholi Rzemieślniczych.

Niespodzianka czeka także na osoby, które lubią eksperymentować ze smakami. W jednym z najnowszych odcinków swojego programu na YouTubie (który będzie miał swoją premierę 6 sierpnia) Robert Makłowicz ponownie odwiedza Wielkopolskę. Tym razem pretekstem jest wizyta na położonym zaledwie kilkanaście kilometrów od Poznania polu konopi. Pole to jest oczywiście zupełnie legalne, gdyż rośliny nie zawierają psychoaktywnego THC, służą do pozyskiwaniu olejku CBD. To właśnie w tym miejscu spontanicznie powstała wariacja na temat dania z kanonu kuchni wielkopolskiej – „konopne pyry z gzikiem a la Robert Makłowicz”.

– Poznańscy szefowie kuchni zainspirowali się tym daniem. W 10 poznańskich restauracjach będzie można skosztować pyry z gzikiem na oleju konopnym, z prażonymi nasionami konopnymi ze świeżo zerwanym liściem. W niektórych lokalach powstaną także inne wariacje na temat kuchni konopnej – zdradza Jan Mazurczak, prezes Zarządu Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.

Więcej informacji na temat wydarzenia można znaleźć na stronie festiwalu. AJ

Zdjęcia Hieronim Dymalski

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz