Jednym z najważniejszych elementów festiwalu jest Jarmark Dobrego Smaku. Kulinarnie odwiedzić będzie można wiele zakątków Polski – skosztować serów z Wielkopolski, Kaszub czy Podhala, nalewek z Kampinosu i Lubelszczyzny, ryb z Pomorza i Mazur, wędlin i sękaczy z Podlasia, win z Lubuskiego i Dolnego Śląska, piw rzemieślniczych z różnych rejonów kraju, a także miodów i przetworów.
Na poznański Stary Rynek zajrzeć mogą również amatorzy międzynarodowych smaków. Spróbują tam węgierskich langoszy, tureckiej baklawy, bałkańskiego burka, słodkości z Azerbejdżanu, wietnamskich pierożków, bułgarskiego giuwecza, włoskiego panini, greckiego souvlaki i wielu innych przysmaków.
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż staromiejski jarmark. Na uczestników wydarzenia czekają degustacje, warsztaty – m.in. zajęcia rodzinne pt. „Kuchnia spotkanie pokoleń”, a także konkursy dla zawodowców i amatorów – w tym turniej Polska Nalewka Roku.