XIV Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku


Jednym z najważniejszych elementów festiwalu, jak co roku, będzie Jarmark Dobrego Smaku na Starym Rynku. Poznaniacy i turyści będą mogli odbyć kulinarną podróż po wielu zakątkach Polski – skosztować serów z Podkarpacia, pierogów z kaczką i jabłkami, ślimaków w czosnkowym maśle, a także wypić kieliszek lubuskiego wina lub szklaneczkę kwasu chlebowego. Jarmark to także okazja, aby porozmawiać z producentami. Smak potraw wyostrzy muzyka – kameralne koncerty będą odbywać się przy fontannach na Starym Rynku.

– W tym roku, ze względu na panujące warunki, zabraknie kilku wystawców, którzy przyjeżdżali do nas od lat, np. gości z Litwy. Mamy jednak sporo nowych sprzedawców. Będą stoiska z kuchnią koreańską, francuską, węgierską… Widzimy też nowe trendy. Rośnie popularność kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Podczas festiwalu będzie można m.in. skosztować wegańskich lodów bezcukrowych. Jeśli chodzi o ciekawostki regionalne, to pojawią się lepione na żywo poznańskie pierogi nadziewane kaczką pieczoną z jabłkami – wylicza Wojciech Lewandowski, prezes Fundacji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, organizator festiwalu.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz