Wyniki konkursu „SMAK CHLEBA 2024” – gdzie najlepsze pieczywo w regionie


Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego –

Smak chleba 2024”:

  • Bogucki Chleb Piekarnia-Cukiernia Krystyna Weber-Bogucka z Tuczna (gm. Pobiedziska, powiat poznański) za Chleb żytni na zakwasie z czosnkiem niedźwiedzim
  • Maria Bany-Szadeberg TO NIE PIEKARNIA z Wirów (gm. Komorniki, powiat poznański) za Chleb czarny z kwaszonego ciasta
  • Monika Woźniak KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb orkiszowy na zakwasie
  • Grzegorz Kosowski, Monika Szymańska KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Domowy chleb jęczmienny na jogurcie i miodzie
  • Marta Ignasiak-Kciuk KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chałkę pszenną, maślaną oraz Bułki żytnie, dojrzewające
  • KGW Babeczki i Ciacha Nowinki Drużyna (gm. Mosina, powiat poznański) za Maślaną sznekę z cukrem „Nowinianka”
  • Piekarnia-Cukiernia NATURA z Kobylnicy (gm. Swarzędz, powiat poznański) za Chleb NATURA Chleb słowiański
  • Agnieszka Grabarkiewicz KGW Babeczki i Ciacha Nowinki Drużyna (gm. Mosina, powiat poznański) za Bagietkę żytnią razową na zakwasie „Drużynianka”
  • Julita Urbaniak KGW Trzek (gm. Kostrzyn, powiat poznański) za Chleb pszenno-żytni na zakwasie
  • Agata Rozkres KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chleb babci Zosi
  • Monika Szymańska KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb 3 korytka na zakwasie.

Nagrody pieniężne w niniejszym konkursie sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030.

Nagrody specjalne „Z przeszłości do przyszłości”, tj. wydawnictwa książkowe ufundowane zostały przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

Laureaci otrzymali także zestawy upominków od Powiatu Poznańskiego.

Głównym organizatorem konkursu był Instytut Skrzynki, samorządowa instytucja kultury, operator szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego.

Podczas imprezy w Szreniawie wystąpiły zespoły ludowe z całego świata, a zwiedzający chętnie brali udział także w licznych pokazach i animacjach. Uczestnicy mieli także okazje rozsmakować się w ofercie członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Na alejce szlakowej stanęły stoiska z:

Ponadto można było degustować precle piastowskie przygotowane zgodnie z recepturą ze szlaku piastowskiego wypieczone przez Piekarnię-Cukiernię NATURA (Kobylnica) oraz wyśmienity sok jabłkowy z Rolniczo-Sadowniczego Gospodarstwa Doświadczalnego Przybroda.

Kolejne spotkanie z alejką szlakową organizatorzy planują w dniu  Dożynek Miejskich w Poznaniu 7 września br.

Zdjęcia Hieronim Dymalski

Czytaj także:

Konkurs Polska Nalewka 2024 (ZDJĘCIA)

 

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz