Wyniki konkursu „SMAK CHLEBA 2024” – gdzie najlepsze pieczywo w regionie


W kategorii pieczywo pszenne:

Grand Prix: Monika Woźniak KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb orkiszowy na zakwasie

I miejsce: Marta Ignasiak-Kciuk KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chałkę pszenną, maślaną

II miejsce: Paweł Ludek, szef kuchni w restauracji „Olenderskie Smaki”, Olandia w Prusimiu (gm. Kwilcz, pow. międzychodzki) za Olenderski chleb codzienny

III miejsce: Piekarnia-Cukiernia NATURA z Kobylnicy (gm. Swarzędz, powiat poznański) za Chleb pszenny

Wyróżnienia otrzymali:

  • Magdalena Szymańska KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb ziemniaczany
  • Marcin Biernaczyk Chata pod Lipami z Czerniejewa (gmina Czerniejewo, pow. gnieźnieński) za Bułkę leśnej ścieżki
  • Piekarnia Gwóźdź Sp. z o.o. z Grodziska Wielkopolskiego za Chleb rustykalny

Nagroda specjalna ”Z przeszłości do przyszłości”: Marta Ignasiak-Kciuk KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chałkę pszenną, maślaną

W kategorii pieczywo inne i mieszane:

Grand Prix: Agata Rozkres KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chleb babci Zosi

I Miejsce: Monika Szymańska KGW Piękni i Młodzi z Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb 3 korytka na zakwasie

II Miejsce: Sylwia Kupczyk „Piekarnia Chlebak” z Poznania za Chleb pszenno-żytni

III miejsce: Piekarnia-Cukiernia NATURA z Kobylnicy (gm. Swarzędz, powiat poznański) za Chleb słowiański

Wyróżnienia:

  • Klaster Turystyczny „Szlak Piastowski w Wielkopolsce” za Precel mieszczan na Szlaku Piastowskim
  • Marcin Biernaczyk Chata pod Lipami z Czerniejewa (gm. Czerniejewo, pow. gnieźnieński) za Bochen Piastów
  • Piekarnia „Gwóźdź” Sp. z o.o. z Grodziska Wlkp. za Chleb pradawny

Nagroda specjalna ”Z przeszłości do przyszłości”: Monika Szymańska KGW Piękni i Młodzi z Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb 3 korytka na zakwasie.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz