Chleby, bułeczki, chałka, szneka z cukrem, a nawet precle – kapituła w konkursie „SMAK CHLEBA 2024” oceniła 34 wypieki z całej Wielkopolski. 15 sierpnia 2024 r. w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, podczas wydarzenia ŻNIWA W SZRENIAWIE Przeszłość – Przyszłości wyłoniono zwycięzców spośród piekarni, obiektów gastronomicznych i kół gospodyń wiejskich z całej Wielkopolski. Wśród wypieków znalazły się te tradycyjne, ale również z niezwykłymi dodatkami: mąką z pradawnych odmian zbóż, twarogiem zamiast mąki, pokrzywami, czy… ziemniakami.
Kapituła smaku oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki. Po degustacji Kapituła postanowiła przyznać:
W kategorii pieczywo żytnie:
Grand Prix: Piekarnia Gwóźdź sp. z o.o. z Grodziska Wlkp. za Chleb żytni
I miejsce: Maria Bany-Szadeberg TO NIE PIEKARNIA z Wirów (gm. Komorniki, powiat poznański) za Chleb czarny z kwaszonego ciasta
II miejsce: Piekarnia-Cukiernia NATURA z Kobylnicy (gm. Swarzędz, powiat poznański) za Chleb NATURA
III miejsce: Marcin Biernaczyk „Chata pod Lipami” z Czerniejewa (gm. Czerniejewo, pow. gnieźnieński) za Letni chleb żytni z czarnuszką
Wyróżnienia otrzymali:
- Bogucki Chleb Piekarnia-Cukiernia Krystyna Weber-Bogucka z Tuczna (gm. Pobiedziska, powiat poznański) za Chleb żytni na zakwasie z czosnkiem niedźwiedzim
- Sylwia Kupczyk „Piekarnia Chlebak” z Poznania za Chleb żytni ze słonecznikiem
- Maria Bany-Szadeberg TO NIE PIEKARNIA z Wirów (gm. Komorniki, powiat poznański) za Chleb razowy z mąki sztorowej – płatkowanej razówki.
Nagroda specjalna „Z przeszłości do przyszłości”: Maria Bany-Szadeberg TO NIE PIEKARNIA z Wirów (gm. Komorniki, powiat poznański) za Chleb czarny z kwaszonego ciasta.