Wschodnioeuropejski Kongres Trzoda 3.0 już za nami!


Inne prelekcje bynajmniej nie odbiegały zainteresowaniem od tych, dotyczących ASF. Thomas Bruner (austriacki hodowca z Tomasziwka Farm na Ukrainie) mówił o swoim doświadczeniu w żywieniu trzody chlewnej bez stosowania antybiotyków. Z kolei Udo Dul z Węgierskiej Izby Rolniczo-Gospodarczej, Wilhelm Rekstys z Litewskiego Stowarzyszenia Hodowców Trzody Chlewnej oraz Dzintra Lejniece z Łotewskiego Stowarzyszenia Hodowców Trzody Chlewnej podzielili się ze słuchaczami istotnymi informacjami, dotyczącymi sytuacji na rynku trzody chlewnej w ich kraju.
W ramach sekcji „Żywienie” naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Instytutu Zootechniki PIB, SGGW w Warszawie, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju wygłosili prelekcje, które poruszały kwestie dotyczące: składników pokarmowych w żywieniu świń, nasion roślin bobowatych, nasion i produktów ubocznych roślin oleistych oraz zbóż i produktów ubocznych. Moderatorem tej sekcji był dr inż. Tomasz Schwarz z Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, który rzucił nowe światło na wykorzystanie żyta w żywieniu świń.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz