13 i 14 kwietnia food trucki serwujące dania niemal z całego świata zaparkują przy Enea Stadionie! Zapraszamy na dwudniową Wielką Szamę – największy zlot food trucków w Wielkopolsce. Patronat sprawuje „Nasz Głos Poznański”.
Przygotujcie się na podróż po świecie smaków, bo to wydarzenie zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia. Food trucki specjalizujące się w kuchni azjatyckiej, amerykańskiej, meksykańskiej, hiszpańskiej i wielu innych zapewnią uczestnikom prawdziwą kulinarną ucztę. W menu pojawią się orientalne smaki, takie jak pad thai, esencjonalny ramen, czy pierożki jiaozi. Z klasycznych dań kuchni gruzińskiej pojawi się chaczapuri, chinkali oraz placek lobiani i szaszłyki. Przedstawiciele kuchni meksykańskiej zaserwują swoje popisowe dania: serową quesadillę, burrito oraz delikatne tacos. Do wyboru będą również owoce morza, węgierskie langosze, bagietki z gorącym serem raclette, tatarsko-krymskie czebureki oraz klasyki, takie jak zapiekanki, hot dogi i burgery z mięsem wołowym lub szarpaną dziczyzną. Fani dań roślinnych oraz bezglutenowych także znajdą coś dla siebie, ponieważ coraz częściej pojawiają się one w foodtruckowych menu. Nie zabraknie też słodkości! W mobilnych restauracjach serwowane będą słodkie przysmaki między innymi z Hiszpanii i Węgier. Delikatne churros z cukrem pudrem, cynamonem i nutellą oraz gorące ciastka kominkowe to świetna opcja na deser. Do wyboru będą również amerykańskie donuts, świeże owoce w czekoladzie i lody tajskie. Pełna lista food trucków prezentowana będzie na stronie wydarzenia: facebook.com/events/740961214653883.