Wegetariańska tarta, czyli szybkie i pyszne danie do przygotowania


Wegetariańska tarta to syta potrawa dla kilku osób, która zadowoli gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Dodatkowo, jest niezwykle zdrowa. Przedstawiamy przepis na to popularne danie dla całej rodziny.

Wegetariańska tarta

Wegetariańska tarta – jakie składniki będą niezbędne?

Wegetariańska tarta wegetariańska wymaga użycia odpowiedniej formy, podobnej do tej używanej do pieczenia ciasta. Podstawa potrawy to mąka orkiszowa. W przypadku porcji dla czterech osób, potrzebujemy 160 g tego składnika. Kolejnymi kluczowymi składnikami są produkty mleczne – 120 g masła, 60 g śmietany o zawartości tłuszczu 30% oraz 80 g sera żółtego. Dodajemy do tego 2 jajka.

Reszta składników to przede wszystkim warzywa. Do przygotowania wytrawnej tarty wegetariańskiej potrzebujemy 120 g brokułów, po 80 g konserwowej kukurydzy i cebuli, 60 g bakłażana i suszonych pomidorów, 300 g cukinii i koperek. Aby podkreślić smak, warto użyć przypraw takich jak sól i pieprz.

Wybór składników do wegetariańskiej tarty – co warto wziąć pod uwagę?

Dla spodu tarty wegetariańskiej warto wybrać mąkę orkiszową. Ma ona nawet o 40% większą zawartość białka niż standardowe mąki. Ponadto, zawiera więcej witamin A, D oraz E. Dzięki temu, łatwo wspomóc nasz układ odpornościowy, obniżyć poziom cholesterolu oraz poprawić wygląd skóry, włosów i paznokci.

Wegetariańska tarta z warzywami i mąką orkiszową to czysta dawka zdrowia. Przygotowanie jej nie jest skomplikowane. Na początek, mąkę przesiewamy, a masło kroimy w kostkę. Następnie zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce przez 30 minut.

Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy. Aby uzyskać równą powierzchnię po upieczeniu, nakłuwamy ciasto widelcem. Następnie wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie możemy przygotować warzywa – najlepiej pokroić je w plastry i smażyć przez 5 minut. Podsmażone warzywa mieszamy z ubitymi jajkami i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Wierzch posypujemy koperkiem i serem. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto, po czym całość pieczemy w 180°C przez 20 minut.

Czego należy się wystrzegać podczas przygotowywania tarty wegetariańskiej – kilka wskazówek

Przygotowanie tarty wymaga stosowania odpowiednio dużej formy. Powinna ona mieć średnicę od 24 do 28 cm. Dobrze jest, jeśli ma wyjmowane dno, co ułatwi wyjęcie upieczonego ciasta. Poza tradycyjnymi metalowymi, dobre są także formy silikonowe. Ich atutem jest odporność na wysokie i niskie temperatury. Jeśli chodzi o zapobieganie przyklejaniu się ciasta do dna, najlepsze są naczynia ceramiczne.

 

 

 

Dodaj komentarz