W zdrowym ciele zdrowy duch


Znana lekarka brytyjska, zajmująca się problematyką żywienia, swoją bestselerową książkę zatytułowała „Jesteś tym, co jesz”. Hasło to w niezwykle trafny sposób obrazuje, jak duży wpływ na całokształt naszego życia – zdrowie, samopoczucie czy wygląd, ma odpowiednia dieta. Niezbitym faktem jest, że istnieje wiele poważnych chorób, które są konsekwencją spożywania nadmiernej lub niedostatecznej ilości konkretnych składników pokarmowych. Mowa tutaj między innymi o Zbilansowana dieta – co to znaczy?

gotowanie

Odpowiednio zbilansowana dieta skonstruowana jest tak, aby dostarczała wystarczającą ilość wszystkich mikroskładników. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że najlepiej spożywać pięć  posiłków dziennie, dzieląc je w następujący sposób:

  • węglowodany: 50-60 procent energii, w tym 10 procent cukrów prostych;
  • tłuszcze: 15-25 procent energii; warto jednak pamiętać, że w przypadku tłuszczów, normy ich spożycia uzależnione są od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego człowieka, na który wpływa: wiek, płeć, aktywność fizyczna oraz stan fizjologiczny;
  • białka (najlepiej pochodzenia zwierzęcego): 10-15 procent.

Rola białka w naszej diecie

Białka kojarzone są z podstawowym elementem diety kulturystów. Jest w tym wiele racji, gdyż stanowią one główny budulec tkanki mięśniowej. Biorą jednak udział również w wielu innych, ważnych procesach, zachodzących w naszym organizmie, między innymi: uczestniczą w syntezie hormonów i enzymów, transportują hemoglobinę we krwi, transportują tlen, stymulują przebieg procesów biologicznych, kontrolują procesy wzrostu komórek. Ze względu na tak różnorodne i istotne funkcje białka powinny stanowić ważny element diety. Dostarczamy je jedząc: jajka, mleko, produkty mleczne, mięso, nasiona roślin strączkowych.

Korzyści jedzenia drobiu

Wiadomo już, że drób jest źródłem pełnowartościowego białka, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najwięcej białek zawiera mięso z kurczaka i indyka. Najlepszy smak ma kurczak, który miał dostęp do naturalnego światła i pełnowartościowego pokarmu. Przykładem takiego hodowania jest: http://drosed.com.pl/produkt/kurczak-kukurydziany/. Drób jest również zdecydowanie zdrowszy od mięsa czerwonego, ze względu na to, że ma mniej tłuszczu. Stanowi zatem idealne rozwiązanie dla osób, dbających o zdrową dietę. Mięso drobiowe dostarcza również wiele witamin (witamina B, witamina A) i minerałów (żelazo, cynk, fosfor, potas). Trzeba jednak pamiętać, że nie każdy sposób podania białego mięsa jest zdrowy. Unikajmy raczej smażenia na głębokim tłuszczu i serwowania mięsa w towarzystwie zawiesistych sosów. Zdecydowanie korzystniejsze dla naszego organizmu będzie spożycie gotowanego lub pieczonego kurczaka z warzywami.

Przepis na roladki drobiowe ze szpinakiem

Składniki na roladki:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2/3 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 150 gramów mrożonego szpinaku
  • garść natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • po 30 gramów ricotty, mozzarelli i tartego parmezanu
  • 1 jajko

Składniki na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 mililitrów przecieru pomidorowego z kartonu
  • 1 papryczka chili

Sposób przygotowania:

Kurczaka rozbijamy na cienkie filety, doprawiamy solą i pieprzem. Bułkę tartą mieszamy z parmezanem. Szpinak rozmrażamy na patelni. Dodajemy do niego czosnek, natkę pietruszki oraz starte sery. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec łączymy z jajkiem. Przygotowaną masę szpinakową układamy na filetach. Następnie zwijamy w roladkę i zabezpieczamy wykałaczką. Roladki obtaczamy w bułce tartej i układamy, w wysmarowanym oliwą z oliwek, naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 230 stopniach Celsjusza przez pół godziny. Sos przygotowujemy poprzez podsmażenie w garnku oliwy z oliwek, pomidorów i pokrojonej papryczki chili. Roladki można podać z kaszą gryczaną.

 

Dodaj komentarz