W pandemii Polacy jedli więcej słodyczy, dłużej spali i chętniej palili papierosy


Wybuch pandemii COVID-19 spowodował, że osobisty kontakt z uczestnikami badania musiał zostać zamieniony na telefoniczny, ale to zdarzenie losowe przyczyniło się do wzrostu wartości zbieranych informacji – faktycznie można porównać, jak Polacy żyli – i jak się odżywiali – przed pandemią, i czy wpłynęła ona na zmianę nawyków dotyczących zdrowego życia.

Wzrosło spożycie tłuszczów ogółem. Średnia wartość dziennego spożycia tłuszczów przed pandemią wynosiła 78 gramów, a w trakcie – 83 gramy. Podobnie z sacharozą – odpowiednio było to 56,6 oraz 64,5 grama.

„Podwyższone spożycie tłuszczów, cholesterolu i sacharozy wskazuje na spożywanie słodyczy, ciast – bo tam te składniki występują razem. Spadło spożycie białka roślinnego i błonnika pokarmowego” – podsumowała Traczyk.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz