Uwaga: Salmonella w mięsie z indyka. Produkt wycofywany ze sprzedaży


Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu Salmonelli z gr. O7 w surowym mięsie z indyka popularnej firmy Morliny. Poinformowano, że spożycie produktu może skutkować zakażeniem i wystąpieniem salmonellozy.

Jak poinformował GIS, w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonellę z gr. O7 w 4 z 5 badanych próbek mięsa z indyka na kotlety.

Chodzi o mięso z indyka na kotlety „Morliny”, surowy wyrób mięsny świeży, 500 g, numer partii: 2261003002, termin przydatności do spożycia: 29.09.2020.

-Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy – napisano w komunikacie opublikowanym na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

 

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz