W Poznaniu powstała właśnie nowa inicjatywa: ,,Tygiel’ (jak „Tygiel smaków”) – miejskie targowisko regionalnych producentów dobrej, nieprzemysłowej lub ekologicznej żywności. Start – w Wielki Czwartek – w sam raz na wielkanocne zakupy.
Tygiel pojawiać się będzie co dwa tygodnie, w samym centrum Poznania (ul. 27 Grudnia, koło Okrąglaka, w nowo powstałym Reforma Studio – łączącym centrum designu z restauracją), w godzinach 12-21, aby bez problemu można było zdążyć jeszcze po pracy zrobić smakowite zakupy). „Pierwszy raz” zaplanowany jest już na Wielki Czwartek.
W Tyglu spotkać będzie można producentów lokalnej, tradycyjnej, nieprzemysłowej oraz ekologicznej żywności – porozmawiać z nimi, popróbować oraz zakupić ich produkty. W Wielki Czwartek będzie oczywiście można kupić m.in. tradycyjnie wytwarzane wędliny (od Dr.Maryniaka), a także ekologiczne – z podbydgoskiego Rolmięsu, nabiał i prawdziwe () wiejskie jaja (także takie z eko-certyfikatem), sery zagrodowe (Łomnickie oraz od Marka Grądzkiego), wędzone ryby z mosińskiej Tradyjnej Wędzarni, świeże pieczywo od Baranowskich oraz eko-pieczywo i wegańskie wypieki z Bio-Bielika (w tym także – mini-chlebki na święconkę), przetwory (także żurek świąteczny) z Gryszczeniówki i wiele innych specjałów. Każdy odwiedzający będzie także mógł wygrać kosze – niespodzianki z produktami od tyglowych producentów.
Więcej informacji i aktualności na stronie wydarzenia na FB: http://www.facebook.com/events/439094329501810 oraz na profilu Tygla: http://www.facebook.com/TYGIELbyREforma.