Trzy ekipy z Poznania w finale Primerba Cup 2015


W siedzibie Unilever Food Solutions odbył się półfinał Primerby Cup 2015. W rywalizacji wzięło udział 16 ekip z całej Polski walcząc o prawo do startu w finale imprezy, który zostanie rozegrany 21 września 2015r. podczas targów POLAGRA GASTRO w Poznaniu. Do finału zakwalifikowały się ekipy z Hotelu Illon, NIFTY No.20 w Hotelu Puro, Poznań oraz Klaudia Janowska, która miejsce w finale zdobyła wcześniej dzięki Młodemu Kreatorowi Sztuki Kulinarnej 2015.

primerba finaliści

Uczestnicy mieli za zadanie przygotować: przystawkę ciepłą przygotowaną z małży św.Jakuba, ogórka i Primerby Professional Knorr oraz danie główne z combra jagnięcego, gruszki i Primerby Professional Knorr.

W Finale Primerby Cup 2015 zmierzą się następujące drużyny:
Szef Drużyny Bartosz Fabiś, Michał Kozłowski – NIFTY No.20, Hotel Puro, Poznań
Szef Drużyny Dominik Karpik, Marcin Milda Hotel Hilton Restauracja Mercato Gdańsk
Szef Drużyny Bartosz Juszko, Wojciech Tunkiewicz – Hotel Omega, Olsztyn
Szef Drużyny Adrian Pilarczyk, Zbigniew Krzyżanowski – Ilonn Hotel, Poznań
Szef Drużyny Kamil Mamerski Paweł Odrzygóźdź, Hotel Westin Warszawa
Szef Drużyny Paweł Kubera, Łukasz Kubera – Restauracja Dobra Truskawka, Nowa koło Wągrowca
Szef Drużyny Przemysław Gryz, Łukasz Zientek – Hotel Spa Dr Irena Eris, Polanica Zdrój
Szef Drużyny Dorota Pajęcka, Grzegorz Bąk – Hotel Ambasadorski, Rzeszów
oraz Klaudia Jankowska, laureatka Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej 2015.

Konkurs oceniało Jury pod przewodnictwem Grzegorza Kazubskiego – Makro HoReCa Centrum Manager, w składzie:
Grzegorz Labuda – Executive Chef Restauracja Szafarnia 10, Gdańsk
Dominik Brodziak – Executife Chef, Poznań
Rafał Godziemski – Executive Chef Memo Restaurant & Wine, Bydgoszcz
Łukasz Konik – Executive Chef Uzdrowisko Konstancin Zdrój
Tomasz Purol – Executive Chef Blow Up Hotel 5050, Poznań
Andrzej Jakomulski – Executive Chef Hotel Leda Spa, Kołobrzeg

– Gratuluję wszystkim, którzy wzięli udział w konkursie. Temat nie był wcale łatwy. Jednym wyszło lepiej innym nieco gorzej, ale co trzeba wyraźnie podkreślić, poziom był bardzo wyrównany – powiedział przed wręczeniem nagród przewodniczący jury Grzegorz Kazubski,

Rywalizacji ze spokojem przyglądała się Klaudia Janowska, która miejsce w finale zdobyła dzięki Młodemu Kreatorowi Sztuki Kulinarnej 2015:

klaudia jankowska

– Jestem tutaj, bo chciałam przyjrzeć się jak starsi koledzy poradzą sobie z zadanym tematem. Ze spokojem przyglądam się, analizuję i wyciągam wnioski. Na początku lipca wyjeżdżam na staż do Barcelony, który jest nagrodą za Kreatora. Już dzisiaj mogę powiedzieć, że nie wystartuję w Primerbie u boku profesjonalnego kucharza, ale stworzymy szkolny duet ze Staszkiem Górką, który był 3 w Młodym Kreatorze. Do Primerby Cup przygotowywać nas będzie Michał Kuter, który był trenerem Staszka – powiedziała nam Klaudia Jankowska.

Jak oceniali pracę  konkursowe jurorzy. W zakulisowych rozmowach byli powściągliwi w ocenach, a jeden z nich stwierdził tylko, chciałbym zjeść taki prawdziwy kawałek jagnięciny, smakującej jagnięciną.

Ja natomiast obserwując talerze i oceniając wygląd i kreację dań miałem jedno skojarzenie – gdzieś już to widziałem. Niestety internet jest jak kij, który ma dwa końce. Przeglądanie profili na Facebooku daje inspirację, ale z drugiej strony niesamowicie ogranicza, mam nadzieję, że tylko podświadomie, samodzielność w myśleniu.

Juliusz Podolski (Smaczny Turysta)

Dodaj komentarz