Pieczone pączki z bananem
Składniki na 6 pączków:
- 90 g masła orzechowego
- 65 g naparu z kawy
- 60 g banana
- 36 g mąki pszennej, typ 500
- 30 g mąki pszennej, typ 1850
- 25 g skrobii ziemniaczanej
- 20 g cukru pudru
- 20 g mleczka kokosowego (12%)
- 15 g orzechów włoskich
- 10 g cukru trzcinowego
- 10 g wody
- 6 g wiórków kokosowych
- 15 g kakao
- 3 g proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Włączyć piekarnik na 180°C. Zmiksować razem masło orzechowe, banana, kawę i cukier, tak aby uzyskać kremową konsystencję. Przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać połowę składników suchych (mąki i proszek do pieczenie) do kremu orzechowo-kawowego. Wymieszać, dodać pozostałą część suchych składników i ponownie wymieszać. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego i wycisnąć do foremek na donuty (ang. donuts – amerykańskie pączki z dziurką). Można użyć też foremek na muffinki. Piec przez 8 minut, wyjąć do ochłodzenia. Wymieszać składniki polewy (kakao, mleczko kokosowe, wodę, cukier puder). Zanurzyć pączki w polewie a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych lub posiekanych orzechach.
Orientacyjna wartość odżywcza 1 pączka:
- 202 kcal
- 5,3 g białka
- 10,7 g tłuszczu (2,8 g nasyconych kwasów tłuszczowych)
- 2 g błonnika pokarmowego
- 20,5 g węglowodanów przyswajalnych
- 23,5 g węglowodanów ogółem
Przepis i wartości odżywcze na podstawie www.kcalmar.com.
mgr Natalia Główka
Absolwentka Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Obecnie Doktorantka w Katedrze Żywienia Człowieka i Dietetyki, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, UPP.