Tłusty czwartek i odwieczne pytanie ile pączków można zjeść?


Pieczone pączki z bananem

Składniki na 6 pączków:

  • 90 g masła orzechowego
  • 65 g naparu z kawy
  • 60 g banana
  • 36 g mąki pszennej, typ 500
  • 30 g mąki pszennej, typ 1850
  • 25 g skrobii ziemniaczanej
  • 20 g cukru pudru
  • 20 g mleczka kokosowego (12%)
  • 15 g orzechów włoskich
  • 10 g cukru trzcinowego
  • 10 g wody
  • 6 g wiórków kokosowych
  • 15 g kakao
  • 3 g proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Włączyć piekarnik na 180°C. Zmiksować razem masło orzechowe, banana, kawę i cukier, tak aby uzyskać kremową konsystencję. Przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać połowę składników suchych (mąki i proszek do pieczenie) do kremu orzechowo-kawowego. Wymieszać, dodać pozostałą część suchych składników i ponownie wymieszać. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego i wycisnąć do foremek na donuty (ang. donuts – amerykańskie pączki z dziurką). Można użyć też foremek na muffinki. Piec przez 8 minut, wyjąć do ochłodzenia. Wymieszać składniki polewy (kakao, mleczko kokosowe, wodę, cukier puder). Zanurzyć pączki w polewie a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych lub posiekanych orzechach.

Orientacyjna wartość odżywcza 1 pączka:

  • 202 kcal
  • 5,3 g białka
  • 10,7 g tłuszczu (2,8 g nasyconych kwasów tłuszczowych)
  • 2 g błonnika pokarmowego
  • 20,5 g węglowodanów przyswajalnych
  • 23,5 g węglowodanów ogółem

Przepis i wartości odżywcze na podstawie www.kcalmar.com.

mgr Natalia Główka

Absolwentka Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Obecnie Doktorantka w Katedrze Żywienia Człowieka i Dietetyki, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, UPP.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz