Jaki jest przykładowy skład pączka z supermarketu?
Składniki: mąka pszenna, woda, mieszanka ciasta drożdżowego [mąka pszenna, tłuszcz palmowy, cukier, serwatka w proszku, laktoza, sól jodowana, białko jaja kurzego w proszku, żółtko jaja kurzego w proszku, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym, lecytyny), substancje spulchniające (fosforany wapnia, węglany sodu), enzymy, przyprawy, aromat, wanilina, regulator kwasowości (kwas askorbinowy), barwniki (karoteny)], nadzienie owocowe (5%), cukier, substancje konserwujące (benzoesan sodu, kwas cytrynowy), drożdże
Jaki jest skład pączka z piekarni?
Składniki: mąka typu 500, rozczyn piekarski, cukier, tłuszcz, woda, sól, ocet, drożdże
Przepisy na „zdrowsze pączki”
Fit pączki bezglutenowe i wegańskie
Składniki na 12 pączków:
- 150 g mąki owsianej bezglutenowej
- 100 g skrobii ziemniaczanej
- 100 g mąki ryżowej jasnej
- 1,5 łyżeczki gumy ksantanowej
- 0,5 płaskiej łyżeczki soli
- 0,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g cukru ok 1/4 szklanki
- 25 g drożdży świeżych lub 2,5 łyżeczki suchych
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 6 łyżek Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
- 1 szklanka napoju roślinnego
- 60 g margaryny bezmlecznej
- olej do smażenia (20-30 g)