Tłusty czwartek i odwieczne pytanie ile pączków można zjeść?


Jaki jest przykładowy skład pączka z supermarketu?

Składniki: mąka pszenna, woda, mieszanka ciasta drożdżowego [mąka pszenna, tłuszcz palmowy, cukier, serwatka w proszku, laktoza, sól jodowana, białko jaja kurzego w proszku, żółtko jaja kurzego w proszku, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym, lecytyny), substancje spulchniające (fosforany wapnia, węglany sodu), enzymy, przyprawy, aromat, wanilina, regulator kwasowości (kwas askorbinowy), barwniki (karoteny)], nadzienie owocowe (5%), cukier, substancje konserwujące (benzoesan sodu, kwas cytrynowy), drożdże

Jaki jest skład pączka z piekarni?

Składniki: mąka typu 500, rozczyn piekarski, cukier, tłuszcz, woda, sól, ocet, drożdże

Przepisy na „zdrowsze pączki”

Fit pączki bezglutenowe i wegańskie

Składniki na 12 pączków:

  • 150 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 100 g skrobii ziemniaczanej
  • 100 g mąki ryżowej jasnej
  • 1,5 łyżeczki gumy ksantanowej
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 0,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g cukru ok 1/4 szklanki
  • 25 g drożdży świeżych lub 2,5 łyżeczki suchych
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 6 łyżek Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 szklanka napoju roślinnego
  • 60 g margaryny bezmlecznej
  • olej do smażenia (20-30 g)
Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz