Tłusty czwartek i odwieczne pytanie ile pączków można zjeść?


Czy w takim razie jedzenie pączków powinno być przeciwwskazane?

Codzienne spożywanie pączków może przyczynić się do wzrostu masy ciała oraz rozwoju chorób, jednak należy pamiętać, że jednorazowe spożycie danego produktu nie wpływa natychmiastowo na stałe zaburzenie pracy organizmu człowieka oraz nie przyczyni się od razu do odkładania tkanki tłuszczowej. W przypadku stosowanej na co dzień zbilansowanej diety spożycie pączka w Tłusty Czwartek nie musi nam zaszkodzić. Jednak warto w ten dzień wprowadzić dodatkową aktywność fizyczną, co pomoże utrzymać prawidłowy bilans energetyczny.

Wartości odżywcze pączka (1 pączek, 80 g):

  • 332 kcal
  • 6,1 g białka
  • 12,4 g tłuszczu (6,1 g nasycone kwasy tłuszczowe)
  • 48,5 g węglowodanów przyswajalnych
  • 1,2 g błonnika pokarmowego
  • 49,7 g węglowodanów ogółem

Na podstawie kcalmar.com.

Skład pączka – z supermarketu czy z piekarni?

Składniki wykorzystywane do produkcji pączków mogą różnić się w zależności od miejsca jego przygotowywania. Każdy konsument powinien zapoznać się z etykietą opakowania lub zapytać o skład produktu, aby móc świadomie dokonać zakupu. 

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz