Targi Smaki Regionów (ZDJĘCIA)


A czym będą kusić wystawcy tegorocznej edycji? Na pewno nie zabraknie tradycyjnego pieczywa, serów, wędlin, miodów, powideł i wielu innych przysmaków. Smakosze słodkości również znajdą coś dla siebie. Na stoisku województwa dolnośląskiego będzie można m.in. zakupić pierniczki wypiekane na miodzie lipowym – symbol Szlaku Cystersów – nagrodzone w konkursie „Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2016” podczas festiwalu „Europa na widelcu”, a także ręcznie wypiekane pierniki, które wyróżnia nietypowy, trójwymiarowy kształt oraz misterny, koronkowy styl zdobienia.
Warmia i Mazury zapraszają natomiast na węgorza wędzonego w skórce oraz węgorza smażonego w marynacie – kultowe przysmaki z Kaborna. Mazowieckie z kolei zaoferuje między innymi przepyszne przetwory owocowe i warzywne jak np. paprykowa salsa z Papryki Przytyckiej znajdującej się na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także fantastyczne do deserów wiśnie z rumem czy maliny w syropie.

Szefowie kuchni gotują dla Wielkopolan

Tegoroczna edycja targów Smaki Regionów będzie kusić zapachem i smakiem również dzięki scenie kulinarnej. Gościem specjalnym wydarzenia będzie Mateusz Gessler – kucharz, restaurator, miłośnik dobrego jedzenia, znany szerokiej publiczności również jako juror programu telewizyjnego TVN MasterChef Junior, który wystąpi jako ambasador produktów certyfikowanych Spółdzielni Mleczarskiej Udziałowców w Strzałkowie.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz